Preskočiť na obsah

Práca na diaľku: výhody a temné stránky

Výhody práce na diaľku

Práca z pláže, z kaviarne alebo z chaty v horách. Pre niekoho vysnívaná možnosť flexibilnej práce, pre niekoho nočná mora. Medzi jasné výhody flexibilnej práce na diaľku patria:

  • Flexibilita
    Práca na diaľku vám umožňuje prispôsobiť si svoj pracovný rozvrh podľa toho ako potrebujete. Umožňuje pracovať, cestovať a spoznávať iné kultúry zároveň. Pri hľadaní práce neexistuje limit, pretože prácu si prakticky môžete nájsť kdekoľvek na svete. 
  • Ušetrenie času na dochádzanie
    Obujete si papuče, zasadnete za stôl a ste v práci. Šetríte čas dochádzania, peniaze a stres, ktorý zažívajú ľudia, ktorí za prácou dochádzajú.
  • Pracovné prostredie podľa seba
    Polohovateľný pracovný stôl, komfortná stolička, dobré svetlo nad počítačom, to všetko si môžete sami nastaviť tak ako potrebujete. Komfortné pracovné prostredie pozitívne vplýva na produktivitu. 
  • Zvýšená produktivita
    Menej vyrušení, menej “kávičiek v kuchynke”, človek pracujúci na diaľku nie je ničím rušený a preto sa môže lepšie sústrediť a urobiť toho omnoho viac. 
  • Lepší work-life balans
    Práca na diaľku poskytuje ľuďom, ktorí to využívajú benefit lepšieho work-life balansu. Umožňuje vám tráviť viac času s rodinou alebo vo svojom hobby. 

Temné stránky práce na diaľku

Niekomu však práca na diaľku nevyhovuje. Každý sme iní. Introvertovi napríklad kávičky v kuchynke nechýbajú, ale extrovert si to bez nich nedokáže predstaviť. (GROWNi tip: Ak chceš zistiť o sebe niečo viac, aký typ človeka si, urob si osobnostný dotazník Sebapoznanie na GROWNi). Lockdown počas koronavírusu nám ukázal, ktorý typ osobnosti sme, či nám práca z domu vyhovuje alebo nie. Zároveň nám odhalila aj temné stránky, ktoré práca na diaľku obnáša. Poďme si teda na ne zasvietiť:

  • Sociálna izolácia
    Práca na diaľku môže u niektorých vyvolať pocit samoty a izolácie. Ľudia, ktorí pracujú na dialku môžu ľahko stratiť motiváciu pretože nie sú napojení na víziu a aktivity organizácie. Je preto dôležité, aby ľudia, ktorí pracujú na diaľku pravidelne dostávali od organizácie newsletter alebo nejakú formu komunikácie, ktorá ich zahrnie do diania v organizácii a populárne sú aj tzv. “all hands meetingy”, ktorých sa zúčastňujú všetci zamestnanci firmy a dávajú si spoločne prehľad o novinkách v spoločnosti. 
  • Komunikačné problémy
    Komunikácia cez e-maily, Slack alebo videohovory môže byť niekedy limitujúca a viesť ku komunikačnému šumu. Chýba tam ten 3D rozmer, kedy cez mimiku a reč tela môžeme usúdiť ako to ten človek asi myslel. V tomto prípade je najlepšie riadiť sa heslom, “predpokladaj tie najlepšie úmysly”, pretože to, že ťa niekto zabudol dať do kópie e-mailu alebo do pozvánky, neznamená, že to urobil naschvál. 
  • Stratenie work-life balansu
    Niektorým nevyhovuje práca z domu, pretože nedokážú oddeliť prácu od osobného života a potom sa im stáva, že počítač zapínajú aj večer a od práce si neoddýchnu. V tomto prípade odporúčame urobiť veľmi jasnú prestávku, keď vám skončí pracovný čas a buď sa ísť prejsť alebo si zacvičiť, aby ste naozaj zresetovali telo aj myseľ a vypli od práce. 
  • Technické problémy
    Slabšie internetové pripojenie alebo nefungujúci hardvér môžu do veľkej miery ovplyvniť komfort z práce na diaľku. Určite nechcete, aby na vás kolegovia niekoľko sekúnd čakali, kým dopoviete vetu alebo aby sa vaše hovorili konštatne zamrzli. Technické problémy dokážu do veľkej miery ovplyvniť vašu pohodu z práce na diaľku. Oplatí sa preto investovať do kvalitnej techniky aj odhlučnených slúchadiel.
  • Budovanie tímu a firemná kultúra
    Budovať a posilňovať tím na diaľku je extrémne náročné. Práca na diaľku tiež môže ovplyvniť tímovú kreativitu a spoluprácu. Odporúčame preto, aby sa kreatívna časť práce robila, ak je to možné, spoločne a osobne. Poslúži to aj ako teambuilding a zlepšenie komunikácie. Keď sa v rámci kreatívneho stretnutia dohodnú konkrétne kroky realizácie, tieto jednotlivé kroky už vedia ľudia z tímu urobiť na diaľku a samostatne. Pravidelné teambuildingové aktivity alebo stretnutia v kaviarni sú veľmi dôležité na udržiavanie vzťahov v tíme.

Vyhorenie

Vyhorenie a práca na diaľku

Asi najtemnejšou stránkou práce na diaľku môže byť vyhorenie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) charakterizuje vyhorenie ako: “syndróm, ktorý vzniká ako výsledok chronického stresu na pracovisku, ktorý nebol úspešne zvládnutý.” Psychológovia v publikácii Nevyhorení z dielne Forbes-u definujú príčinu syndrómu vyhorenia nasledovne: “Príčinou vyhorenia je väčšinou dlhodobý stres, nedostatočné ocenenie – či už spoločenské, finančné alebo aj seba samého, a tiež málo starostlivo o svoje vlastné zdravie.”. Celosvetové štatistické dáta z roku 2022 nám odhalili alarmujúce čísla čo sa týka vyhorenia:

86% zamestnancov, ktorí pracujú z domu, vyhoria
67% zamestancov, ktorí pracujú z domu, povedali, že cítia tlak, aby boli neustále dostupní
48% zamestnancov, ktorí pracujú z domu, povedali, že necítia od svojho zamestnávateľa dostatočnú emočnú podporu
Iba 30% zamestnancov, pracujúcich z domu, nepracuje cez víkend
46% zamestnancov, ktorí pracujú z domu, necítia predeľ medzi pracovným a osobným životom

Ako nevyhorieť pri práci na diaľku?

Našťastie existujú techniky, ktoré nám môžu pomôcť zvládnuť stres z práce na diaľku. Keď plánujeme svoj pracovný týždeň, naplánujme si najprv čas na seba, či už na prechádzku, cvičenie alebo na hobby a prečítanie knihy. A snažme sa tento čas skutočne dodržať a neprerušovať prácou. Aj obedná prestávka by naozaj mala byť prestávkou, kedy odlepíme oči a myseľ od obrazovky a vedome sa najeme.

Dôležité je strážiť si svoje hranice a strážiť si svoj čas a to aj cez víkendy! Existujú rôzne programy, ktoré vám napríklad pomôžu sledovať si čas strávený prácou a budete mať tak lepší prehľad o tom, koľko času venujete práci. Nebojte sa povedať nie! Niekedy, keď pracujete na diaľku, môžete mať strach, že o niečo prídete ak sa nepripojíte na nejaký call, alebo na nejaký osobný meeting. Ale ak máte pocit, že by vám lepšie padol oddych, nebojte sa povedať to nahlas.

FOMO (z angl. fear of missing out, v preklade strach z premeškania niečoho) je nebezpečným fenoménom dnešnej doby, kedy sa snažíme byť stále online a dostupný, ale ono sa naozaj nič vážne nestane, organizácia sa nezrúti ak občas poviete nie a budete sa venovať svojmu vlastnému duševnému či fyzickému zdraviu. Ako to máte vy? Čo vám pomáha pri práci na diaľku?

GROWNi tip: Potrebuješ sa poradiť s niekým kto už pracuje na diaľku o tom, aké to je naozaj je? Zišiel by sa ti koučovací prístup, aby ti niekto pomohol stanoviť si svoje hranice? Vyhľadaj si mentorov a mentorky, ktorí na diaľku pracujú a povedia ti viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *