Preskočiť na obsah

Ideálny kandidát je mýtus

Je potrebné spĺňať 100% pracovných požiadaviek uverejnených v pracovnej ponuke? Prečítaj si čo si o tom myslia HR-isti zo súkromnej a verejnej sféry.

Nie. Keď HR-isti píšu pracovné ponuky, myslia pri tom na ideálneho kandidáta. Sú tam zväčša napísané všetky “musí spĺňať” a “mal by spĺňať“ požiadavky, ktoré by ideálny kandidát mal mať. Realita je však taká, že každý HR-ista má aj zoznam minimálnych požiadaviek a tieto minimálne požiadavky sú vo väčšine prípadov kompetencie a nie dosiahnuté vzdelanie, pracovné skúsenosti alebo certifikáty. 

Keď hovoríme o kompetenciách myslíme tým schopnosti, napríklad schopnosť kriticky myslieť, učiť sa, adaptovať sa a iné. Inak povedané, kompetencie sú zručnosti, vedomosti a schopnosti. Všetko, čo robíte sa skladá z týchto prvkov. 

Čo hovoria HR-isti?

Petra Šedivá, HR Špecialistka z Martinusu nám povedala: “Za nás (pozn. Martinus) si stále myslím, že je dôležité to staré známe

hire for attitude, train for skills“ (v preklade: zamestnaj pre postoj, vyškol pre zručnosti) .

A v našom prípade attitude znamená to či daný človek súznie s našimi firemnými hodnotami, víziou, chce sa učiť a učí sa rád a vidí v našom produkte, knižkách, hlbší zmysel. Preto sú napríklad pre mňa pri prvom triedení kandidátov veľmi dôležité motivačné listy, ktoré v inzerátoch aj požadujeme. Je to také okno do duše kandidáta, a práve motivák môže byť v niektorých prípadoch ten change maker, keď nevidím v životopise na prvú dobrú kariérnu linku, ktorá smeruje k danej pozícií. Samozrejme pri manažérskych/odbornejších pozíciach už nejaké to množstvo požadovaných skillov musí byť splnené ale osobnosť kandidáta a to či má growth mindset je pre nás veľmi podstatné. Náš systém interného vzdelávania nám potom umožňuje kandidáta, ktorý ma v tých odbornejších veciach malé medzery, pomerne rýchlo doučiť všetko čo potrebuje.” 

Peter Hronček, Útvar hodnoty za peniaze: Aby bol kandidát nielen prijatý do zamestnania, ale aj úspešný, sú najdôležitejšie zvedavosť a motivácia. Samozrejme, nejaký základný prehľad a analytické myslene sú dôležité, väčšina “hard skills” sa však dá naučiť od ochotných skúsenejších kolegov a prácou na analýzach. Žiadny kandidát nespĺňa všetky požiadavky v pracovnom inzeráte na 100 %, toho sme si vedomí.  Dôležité je však byť motivovaný a skúsiť to. Zatiaľ čo motivácia sa naučiť nedá, takmer všetky skills sa dajú.

GROWNi pro tip: Skôr ako teda zatvoríš pracovnú ponuku, prečítaj si priamo v texte alebo medzi riadkami aké kompetencie sú na túto rolu dôležité. Skús potom tieto kompetencie napárovať na svoje vlastné zručnosti, vedomosti a schopnosti. Nemusíš si byť 100% istí/-á, že požiadavky spĺňaš, stačí byť presvedčený/-á o tom, že keď tomu budeš venovať dostatok času, všetko čo potrebuješ sa naučíš. Chceš sa viac spoznať? Na GROWNi máme na to perfektný nástroj, je to dotazník Sebapoznanie.

Produkťáčka bez predchádzajúcej skúsenosti

Do GROWNi som prišla po dvojročnej kariérnej prestávke, kedy som sa venovala primárne deťom. Rola produktovej manažérky ma zaujala, ale chýbali mi technické zručnosti, ktoré sú na túto rolu potrebné. Nikdy predtým som produkťáčku nerobila. Prekonala som svoj strach a napísala som do GROWNi, že mám záujem o túto pozíciu, ale hneď som zároveň aj priznala, že nespĺňam všetky požiadavky. Po niekoľkých spoločných konverzáciách sme obe strany pochopili, že chýbajúce technické zručnosti nie sú prekážkou, pretože sa ich viem naučiť a postupne zlepšiť, omnoho dôležitejšie však boli moje predchádzajúce vedomosti a schopnosti, ktoré som načerpala z práce vo verejnom sektore a v oblasti HR.

Mala som impostor syndróm? Mám ho stále. Stále mám pocit, že musím pracovať dvakrát toľko, aby som dokázala, že som si túto rolu zaslúžila, ale pracujem na tom a snažím sa o tom otvorene komunikovať. Mám našťastie skvelých kolegov a super tím, v ktorom cítim obrovské množstvo podpory a pochopenia. 

GROWNi pro tip: Prekonaj svoj strach a urob ten prvý krok. Otvor si zoznam pracovných ponúk na GROWNi, vyber si pre teba vysnívanú pracovnú pozíciu a prihlás sa, aj bez toho, aby si splnil/-a 100% uvedených požiadaviek. Každý jeden malý alebo veľký úspech sa skladá z malých krokov, ktoré je potrebné urobiť.

Veronika z GROWNi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *