Preskočiť na obsah

5 Tipov ako založiť projekt už počas školy

Rozmýšľal si už niekedy nad založením vlastného projektu? Možno v tvojom okolí niečo nefunguje a ty vieš, ako by sa to dalo zmeniť. Možno si si dokonca spísal aj zopár nápadov, ale všetky si zatiaľ odložil „na neskôr“. Ak ťa zabrzdilo to, že ešte stále len študuješ a ešte si nikdy nič vlastné nezaložil, máme pre teba dobrú správu. Na Slovensku vzniká čím ďalej, tým viac projektov a iniciatív, ktoré sú dôkazom toho, že je možné začať aj bez predošlých skúseností a popri strednej či vysokej škole. Jediné, čo na to človek skutočne potrebuje, je len trochu odvahy…

Veľké veci sa netvoria impulzívne, ale sú súborom malých postupných krokov.

– Vincent Van Gogh

Ak si sa rozhodol to skúsiť, máme pre teba niekoľko užitočných tipov priamo od úspešných mladých ľudí. V rámci live streamov na našom instagrame sme vyspovedali Valentínu Sedilekovú z osvetovej iniciatívy Chuť žiť, Adama Šaláta zo spravodajskej platformy Square Trencin a Juliána Gerharta zo vzdelávacieho projektu Zmudri.sk. Všetci traja zakladali svoje projekty počas školy a dnes už úspešne vedú niekoľkočlenné tímy ľudí a postupne rastú. Pýtali sme sa ich na ich prvé kroky pri zakladaní projektov, kedy sa dostavili prvé úspechy, ale aj na komplikácie a neočakávané situácie, ktoré pri tom zažili. Z ich začiatkov sme vybrali päť tipov, ktoré môžu výrazne pomôcť aj tebe.

1. Zápal a motivácia

Pri zakladaní projektu je dôležité uvedomiť si, čo presne ním človek chce dosiahnuť a prečo to robí. Či už chceš pomáhať znevýhodneným, šíriť osvetu alebo meniť svoje najbližšie okolie k lepšiemu, tvoj prvotný zápal by ti mal vydržať ešte veľmi dlho po tom, čo sa rozhodneš projekt začať spúšťať. Prvé kroky môžu byť ťažké a na ich zvládnutie je potrebná skutočne silná motivácia. Pokiaľ má všetko stáť iba na chvíľkovom zaujatí, je lepšie nič nezačínať. Ak si však skutočne odhodlaný, nielenže môžeš plánovať a postupne budovať vysnívaný projekt, ale dokážeš presviedčať aj ostatných ľudí, aby ho budovali spolu s tebou.

2. Mentoring a samovzdelávanie

Mentor je niekto, kto má z danej oblasti skúsenosti a chyby, ktoré by si teraz chcel urobiť ty, urobil on už dávno. Nielenže ti predáva svoje know-how, ale usmerňuje ťa a snaží sa o to, aby si sa hneď na začiatku nepotkol. Niekedy sa ti môže zdať, že tvoja snaha za nič nestojí a je lepšie rodiaci sa nápad ďalej nerozvíjať – a v takýchto momentoch je mentor niekým, kto do teba vkladá dôveru, podrží ťa a nedovolí ti skončiť.

Rovnako nápomocné je aj samovzdelávanie. Komplexné projekty zasiahnu hneď niekoľko oblastí, o ktorých možno tušíš iba niečo málo. Či už to bude marketing alebo finančná stránka – bude nápomocné niečo si o nich naštudovať dopredu. Existuje veľmi veľa zdrojov a poradí ti určite aj tvoj mentor, ktorého môžeš nájsť napríklad v časti Mentoring na GROWNi.

3. Tímová práca

Rozbiehaj projekt v tíme – šanca na úspech je určite vyššia, ak sa obklopíš ľuďmi, ktorí ťa vedia potiahnuť, vyznajú sa tam, kde si ty stratený, a sú zapálení rovnako ako ty. Či už hľadáš rovno odborníkov alebo zatiaľ iba odhodlaných dobrovoľníkov, dobrý tím je základom. Dôležité je dopredu si uvedomiť, čo od svojich kolegov budeš vyžadovať a dohodnúť sa s nimi na jasných pravidlách – Potrebuješ výpomoc raz za týždeň alebo každý deň? Hľadáš niekoho s predošlými skúsenosťami alebo dotyčného zvládneš zaučiť? Ponúkaš za vykonanú prácu odmenu? Ak sa jasne dohodnete vopred, predídeš zbytočným konfliktom a môžeš pokojne delegovať úlohy. Šikovných ľudí, ochotných pomáhať, si môžeš pozrieť v časti Zoznam dobrovoľníkov na GROWNi.

4. Proaktívnosť

Najskôr to platí pri zháňaní tímu, neskôr pri hľadaní sponzorov a partnerov. Neboj sa aktívne oslovovať firmy i jednotlivcov – nemáš čo stratiť. Prinajhoršom budeš pôsobiť trochu otravne a odmietnu ťa, ale aj to je skúsenosť, ktorá sa počíta. „Nie“ totiž neznamená koniec tvojho projektu, ale príležitosť osloviť niekoho iného, ktorý mu môže dať oveľa viac.

5. Nevzdávať sa

Najmä na začiatku sa ocitneš v celkom nových situáciách a pravdepodobne budeš musieť vyriešiť veľa nečakaných problémov. Niektoré tvoje nápady a zlepšenia jednoducho nevyjdú. A asi sa v tvojom okolí nájdu aj ľudia, ktorí ťa budú chcieť odhovoriť. Dôležité je, aby ťa nič z toho neodradilo. Skutočne sa netreba báť. Ak si pre svoj projekt zapálený a máš okolo seba tých správnych ľudí, takmer určite sa časom dostaví aj úspech.

Svoj projekt môžeš pridať sem: https://growni.sk/posun-svoj-projekt-ideu-vyssie a nájsť tak podporu a dostať sa vyššie. 

Záznamy z live streamov s Valentínou, Adamom a Juliánom vždy nájdeš na našom instagrame. Na GROWNi ti zároveň ponúkame široké spektrum príležitostí pre tvoj začínajúci projekt – od množstva naskillovaných mentorov, cez skvelé vzdelávacie materiály až po množstvo ochotných dobrovoľníkov. Stačí si vybrať a môžeš začať budovať svoj projekt. Budeme ti držať palce. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *