Preskočiť na obsah

Rozhovor: V snahe znižovať korupciu a zvyšovať transparentnosť inštitúcií pozeráme mocným na prsty a zapájame ľudí do verejnej kontroly

Transparency bola založená skupinou ekonómov, ktorí si pri boji s chudobou v rozvojových krajinách uvedomovali akou veľkou brzdou je korupcia. Aktuálne má už viac ako sto pobočiek s centrálou v Berlíne. Slovenská pobočka vznikla v roku 1998 a je tak súčasťou najväčšej a najvplyvnejšej protikorupčnej siete mimovládnych organizácií na svete. Transparency pozerá mocným na prsty, kontroluje ich a zároveň zapája ľudí do verejnej kontroly.

Vaším poslaním je znižovať korupciu a zvyšovať transparentnosť inštitúcií. Ako konkrétne prispievate k tejto pozitívnej zmene na Slovensku?

Odhalili sme desiatky káuz a niektoré z nich viedli aj k vyvodeniu zodpovednosti či vráteniu peňazí. Okrem iného sme kontrolovali aj korona dotácie a odhalili podvody pri ich prideľovaní. A to za vyše 6 miliónov eur, z ktorých časť bola po zverejnení našich zistení stopnutá alebo vrátená, padli aj trestné oznámenia.

Na portáli Otvorené súdy pravidelne zverejňujeme všetky súdne rozhodnutia spolu s hodnoteniami práce okresných sudcov, čo zvyšuje tlak na ich efektivitu. Rovnako pravidelne vyhotovujeme rebríčky transparentnosti verejných firiem, miest a žúp, pričom tento tlak viedol pri väčšine rebríčkov ku zlepšeniu. A taktiež organizujeme už 19. rokov letné víkendové semináre pre ľudí, ktorých téma verejnej kontroly a aktívneho občianstva zaujíma. Doteraz sme takto vyškolili vyše 700 lokálnych aktivistov a aktivistiek.

Práca pre najvplyvnejšiu protikorupčnú neziskovku na Slovensku ti môže priniesť viac než očakávaš

Aká je vaša vízia pre Slovensko na nasledujúce roky?

Slovensko a svet so zodpovednými ľuďmi a otvorenými inštitúciami bez korupcie. Plánujeme pokračovať v preverovaní verejných zákaziek, výberových konaní a rozhodovaní súdov a prokuratúry. Rovnako sa naďalej budeme snažiť čo najviac zapájať verejnosť do dohľadu nad verejnými peniazmi. Veľký priestor bude mať etické vzdelávanie a formovanie neformálnych pravidiel vnútri štátnych orgánov, ale aj budovanie zdravého, asertívneho vzťahu občanov k politikom a k médiám.

Máš iniciatívu, ktorú potrebuješ naštartovať? Pozri sa, ako ti vieme pomôcť: Ako pridať svoj projekt na GROWNi.

Máte nejaký konkrétny cieľ, ktorý by ste chceli dosiahnuť v najbližšej dobe? Na čom aktuálne pracujete?

Náš tím sa aktuálne intenzívne venuje kontrole predvolebných kampaní, aby nastávajúce miestne a regionálne voľby na jeseň 2022 boli férové a transparentné. Sprístupnili sme portál volby.transparency, na ktorom aktualizujeme dáta každú hodinu až do volieb, postupne pribúdajú aj údaje o kandidátkach a kandidátoch, ktorí splnili povinnosť a nahlásili transparentné účty, cez ktoré vedú kampane ministerstvu. Princípom účtov je, že príjmy aj výdavky na nich môže sledovať na webe ktokoľvek. Verejnosť tak má prehľad nielen o tom, kto kampaň politikov platí, ale aj či platby na účtoch aspoň zhruba zodpovedajú realite v uliciach či na internete.

Do konca roka 2022 plánujeme aktualizáciu našej interaktívnej mapy ktovlastni.transparency, ktorá umožňuje ľuďom zistiť si vlastníka zariadenia cestovného ruchu a podporiť tak ľudí, ktorí v turizme podnikajú férovo. Portál umožňuje verejnú kontrolu a zároveň dáva možnosť  prispieť k spravodlivejšiemu Slovensku, a to cez nákupné rozhodnutie.

Pomohlo vám GROWNi v určitom smere na aktuálnych projektoch, ktoré máte rozbehnuté?

S organizáciou LEAF spolupracujeme dlhodobo na nábore ľudí do nášho tímu. Portál GROWNi túto spoluprácu a možnosti náboru ešte viac prehĺbil.

V súčasnosti je na portáli GROWNi vypísaná ponuka na človeka so záujmom a skúsenosťami o softvérové riešenia je zameraná na rozšírenie už existujúcej dobrovoľníckej spolupráce s expertným dobrovoľníkom Ivanom, ktorý sa k nám prihlásil práve na prvotnú ponuku. Pomohol nám s prieskumom trhu, navrhol riešenie, ktoré nám pomáha so zálohovaním webov samospráv.

Zaujímalo by ťa spolupracovať na  znižovaní korupcie a zvyšovaní transparentnosti inštitúcií? POZRI SI AKTUÁLNE PONUKY