Preskočiť na obsah

Rozhovor: Svoju organizáciu založila v 18-tich, teraz podporuje ženy v sebarozvoji.

Organizáciu WomanUp, ktorá poskytuje ženám priestor na vzdelávanie, sebarozvoj a vzájomnú inšpiráciu, založila Nat Pavlovská. V rozhovore s ňou sa okrem iného dozvieš aké je to založiť organizáciu tohto formátu, čo jej pri tom pomohlo a tiež, ako funguje koordinácia pracovného tímu

Ty si zakladateľkou organizácie WomanUp, ako by si v skratke WomanUp opísala?

WomanUp je organizácia, ktorej cieľom je prinášať na Slovensko to najkvalitnejšie neformálne vzdelávanie pre ženy a tvoriť eventy na zahraničnej úrovni. Nejde iba o samotné vzdelávanie, ale aj o celý ten zážitok, ktorý ženy majú, keď k nám prídu. Taktiež spájame tých najlepších speakerov z rôznych odvetví.

Priblíž nám tvoju prácu v rámci WomanUp.

WomanUp vediem a mojou hlavnou úlohou je tvoriť víziu a stratégiu organizácie. Nie je to ale moja jediná úloha, okrem toho mám na starosti tím, neustále s ním komunikujem a vymýšľam ako ho pospájať tak, aby to dávalo zmysel. Popritom ešte moderujem akcie, píšem newslettre, tvorím obsah, moderujem náš podcast. Je to niekde medzi riadením a koordinovaním celej organizácie a tvorením obsahu.

Je náročné organizáciu daného formátu založiť a rozvíjať?

Ak sa na to pozrieme z hľadiska byrokracie, tak v tomto zmysle to náročné nie je. Človek ale potrebuje pomoc od niekoho, kto sa v danej problematike vyzná, keďže občianske združenia sú veľmi špecifické. Je napríklad potrebné mať právnika a účtovníka, ktorý sa vyslovene zaoberá občianskymi združeniami. Zo strany štátu to až tak náročné nie je, ale je určite potrebné nájsť si ľudí, ktorí ti na začiatku pomôžu. No a rozvoj organizácie je už ďalšou výzvou. Organizácia stojí na partnerstvách, grantoch a podobných veciach, ktoré nie sú až tak jednoduché. Trvá nejaký čas vybudovať si istý systém a naučiť sa v tom chodiť. Ja sa snažím neustále vzdelávať, zlepšovať a nachádzať iné možnosti, ako posúvať organizáciu vpred, a ako prinášať čo najväčšiu hodnotu pre ľudí. Povedala by som, že založenie bolo relatívne jednoduché oproti tomu, ako veľa energie si vyžaduje tvoriť fungujúcu organizáciu, ktorá reálne prináša hodnotu.

Hľadáš pomoc so založením projektu, či nasmerovaní kariéri? Vyber si mentora či mentorku. Poradí a posunie ťa vpred v oblasti, ktorá ťa zaujíma cez jednorazovú konzultáciu či dlhodobý mentoring.

Máš v tíme mnoho ľudí, ktorých musíš koordinovať? Je to náročné?

Momentálne je nás spolu sedem a koordinácia je náročná, pretože máme ľudí, ktorí pracujú na viacerých projektoch a niekto to musí dávať dokopy. Členov do tímu sme našli aj vďaka aktívnemu využívaniu platformy GROWNi, konkrétne na fotenie a na výpomoc na eventoch.

Zorganizovať spoločné fungovanie v rámci tímu je prácou samou o sebe, minimálne pre jedného človeka, možno aj pre viacerých. Keď však pracuješ so super ľuďmi, ktorí sú hlavne schopní meniť plány, čo sa u nás stáva často, tak potom sa to dá. Veľmi to záleží od ľudí. Musím povedať, že my máme to šťastie, že náš tím je v tomto naozaj skvelý a všetci sú veľmi motivovaní posúvať naše občianske združenie dopredu.

Bolo založenie takejto organizácie v minulosti tvojim cieľom?

Nie, nikdy to nebola nejaká moja motivácia, sen alebo plán. Vznik WomanUp nasledoval potom, ako sme spontánne zorganizovali jeden event pre ženy, ktorý sa veľmi uchytil a odkryl sa nám väčší problém, ktorý bolo potrebné nejako komplexne uchopiť. Našim cieľom bolo ponúknuť ženám priestor na sebarozvoj, taký priestor, ktorý tu doteraz úplne nebol. Priestor na to, aby ženy mohli na sebe pracovať v bezpečnom prostredí a inšpirovať sa navzájom. Samotná organizácia sa odvíjala od toho. Vždy som však túžila pomáhať, aj keď pomáhať sa podľa mňa dá v rôznych odvetviach, existuje veľa možností.

Ako pridať svoj projekt na GROWNi nájdeš tu.

Čomu podľa teba vďačíš za to, že WomanUp mohol vzniknúť?

Určite mojim pracovným skúsenostiam pred založením organizácie. WomanUp bol ako taká mozaika mojich predošlých skúsenosti. Pracovala som v startupovom prostredí, pracovala som pre influencerku. Celé sa to tak pekne napasovalo, myslím, že je v tom aj veľký kus mňa samej. Okrem týchto skúseností mi pomohlo aj to, že som okolo seba mala a doteraz mám veľa skvelých ľudí. Keď som zakladala WomanUp, mala som osemnásť rokov a o niečom takom som toho veľa nevedela. Postupne som však spoznala neuveriteľne veľa ľudí, ktorí ma naviedli na správnu cestu. Niekedy stačí si pomoc vypýtať.

Pracuješ aj ty na svojom projekte? Potrebuješ pomôcť? Tu nájdeš dobrovoľníkov, ktorí sú pripravení naštartovať nápady!

Čiže mala si kvázi nejakých svojich mentorov?

Mala som mentorov na rôznych úrovniach, či už cez Leaf – TalentGuide, ale aj mentorov externých, ktorých som vyslovene oslovila s nejakými problémami. Mentorku som si našla aj cez GROWNi, bola to šéfka HR v IBM, ktorá mi veľmi pomohla. Mala som aj takých mentorov, ktorí mi prišli do života prirodzene, ako napríklad nejakí moji bývalí šéfovia, alebo aj moja rodina, kamaráti a rodina mojich kamarátov.

Natália je aj sama na GROWNi mentorkou a pomohla už viacerým mentees. Svojho mentora si môžeš nájsť aj ty!