Preskočiť na obsah

Rozhovor: Buď proaktívny a vyber si mentora so skúsenosťami, ktoré chceš mať aj ty.

Startup súťaž v Liverpoole

Lukáš Tabak: vo svojich 16 rokoch, ešte počas strednej založil coffee startup. Vyskúšal si štúdium na univerzitách v Sydney a Liverpoole. Do spoločnosti McKinsey & Company nastúpil ako stážista hneď po škole. Aktuálne pôsobí na pracovnej rotácii v Miami. Na tejto ceste mu pomohli mnohí mentori.

Lukáša nájdeš na GROWNi ako mentora, ktorý ti poradí v témach ako #strategy consulting #startups #testovanie podnikatelských nápadov #zodpovedné podnikanie.

Lukáš, práve si v Miami na pracovnej rotácii. Ako sa ti tam páči?

Som tu ešte len 3. mesiac, ale zatiaľ sa mi tu páči veľmi. Je tu silná latinská komunita, čo je môjmu srdcu blízke. V Miami som na rok a uvidíme, čo sa bude diať ďalej. Momentálne si dávam pár mesiacov priestor na užívanie si života, a potom začnem plánovať ďalšie kroky.

Čo sa ti na tvojej práci páči najviac?

Rozhodne sú to práve možnosti, ktoré táto práca ponúka, ako napr. urobiť si MBA, alebo vycestovať na pracovnú rotáciu do zahraničia. Tiež mám rád zmeny a v tejto práci ich viem zažiť veľa. Málokedy pracujem na projekte dlhodobo. Za posledný rok a pol som pracoval na 10 projektoch, v 6 rozdielnych odvetviach, a v rôznych krajinách (napr. Nemecko, Rakúsko, Spojené Arabské Emiráty, Južná Afrika). Takéto nastavenie prináša neustálu zmenu a učenie sa nových vecí. 

Zároveň, je to pre mňa taká reálna škola. Do firmy som nastúpil hneď po bakalárovi a mám pocit, že sa tu učím viac ako v akademickom prostredí. Rád riešim reálne problémy v krátkom čase. Práve takto som sa naučil veľmi dobre štrukturovane rozmýšľať a komunikovať.

Lukáš so svojím tímom

Pred tvojou konzultantskou prácou si ale vyskúšal rôzne stáže. Aké sú tvoje skúsenosti a čo si sa pri tom naučil?

Ja som začal na stáži, ktorú som si našiel práve vďaka LEAF, v Exponei. Tam som pracoval na pozícii IT projektového konzultanta a naučil som sa veľa od kolegov z IT oddelenia. Počas môjho študijného pobytu v Austrálii som pracoval v 2 menších startup-och. V prvom telehealth startupe som sa venoval predaju. Tím mal 10 ľudí, všetci okrem mňa boli Číňania, komunikovali sme cez appku WeChat, a v začiatkoch som ničomu nerozumel.

V druhom stratupe som sa venoval product developmentu, kde sme tvorili sustainability tracking B2B platformu. Takéto stážové skúsenosti ti vedia dať veľmi veľa. Nemusíš byť vo firme dlhodobo, aby si pochopil/a, či ťa daná pracovná oblasť baví, alebo nie.

Lukáš počas štúdia v Sydney

Čo by si poradil dnešným študentom, ktorí rozmýšľajú, či sa popri štúdiu zamestnať alebo nájsť si nejakú stáž?

Stáže považujem za “almost must” pre študenta. Niečo, čím by si mal každý prejsť ak to je možné. Praktické skúsenosti už počas štúdia sa stávajú stále viac a viac dôležitejšie. Pre študenta môže byť zložité rozhodnúť sa, ktorou cestou sa kariérne vybrať. Stáže sú preto súper nástroj, ako si veci vyskúšať.

Vyber si tú pravú stáž pre teba. Na GROWNi nájdeš širokú ponuku pracovných príležitostí a stáží pre študentov.

Na čo je podľa teba dobré zamerať sa pri rozbehu svojej kariéry?

Keď sa nad tým zamyslím, toto sú top 3 veci, ktoré sa osvedčili mne:

1.Dobrý time-management. Ešte počas školy je super, ak stihneš toho viac, ako sa len učiť, napríklad rozbehnúť vlastný projekt, alebo si vyskúšať stáž popri škole. 

2.Vedieť dobre komunikovať. Naučiť sa argumentovať, napríklad cez debatné krúžky. 

3.Udržať si svoje hodnoty. Mať jasno, kde sú moje hranice, vedieť zvládať stresové situácie a byť nad vecou. Nenechať sa zvalcovať návalom práce a tým, že je to v začiatkoch ťažké.

V premýšľaní o tom, akú kariérnu cestu si zvoliť, a ako sa čo najlepšie uplatniť na trhu práce ti poradia aj GROWNi mentori.

Spomínaš rozbeh vlastného projektu, ty si svoj prvý startup založil už v 16tich. Ako to celé vzniklo?

Ako tretiak na strednej som sa prihlásil do programu organizácie Junior Achievement, ktorá pomáha stredoškolákom v rozbehu podnikania. Vytvorili sme nápad jedlej kávy. Nemusíš ju zalievať, ale vieš si ju nechať rozpustiť v ústach. Vznikol tak produkt pre rýchlych ľudí, ktorí chcú mať kvalitnú kávu kedykoľvek pri sebe. S týmto projektom sme vyhrali a ako najlepšia študentská firma sme reprezentovali Slovensko na medzinárodnom kole v Bruseli.

Aj vďaka dobrej spätnej väzbe sme to posunuli o level vyššie a začali sme jedlú kávu predávať v lokálnych kaviarňach v Košiciach a cez e-shop. Najviac ma na tom bavilo vybudovať niečo vlastné, od nuly. Je to cesta, na ktorej som sa vždy najviac naučil.

Rozmýšľaš aj ty nad rozbehom vlastného projektu? V časti GROWNi projekty nájdeš trefné, jednoduché a cielené návody ako na to.

Na GROWNi ponúkaš svoj čas a rady ako mentor. Mal si aj ty niekedy mentora?

Áno, mal som niekoľkých mentorov a mentoring veľmi odporúčam. Prvého mentora som spoznal ešte počas mojej stáže v Exponei, a doteraz sme v kontakte. Pomohol mi hlavne s prípravou na pohovory do consultingu, výberom mesta pre moju rotáciu, a mnoho ďalšieho aj z osobného života. V McKinsey mám mentorku Mišku, vďaka ktorej bol môj začiatok v práci oveľa lepší a jednoduchší.

Podľa čoho by si mal človek vyberať mentora/ku?

Veľmi záleží na tom, či je medzi mentorom a menteem dobrá zhoda – profesná aj ľudská. Za mňa je mentoringový vzťah super, ak sa vieme baviť o hocičom, a nie sú tam bariéry. Vtedy vnímam, že mentor-mentee vzťah má najväčšiu hodnotu. 

Ak si teraz stredoškolák alebo vysokoškolák na svojej začiatočnej ceste, tých otázok máš určite veľa a je dobré sa s niekým o tom porozprávať. Rodičia možno nie sú z profesie, ktorú by si si chcel/a pre seba vybrať. Vždy je dobré poradiť sa s človekom, ktorý tou cestou už prešiel.

Na čo sa teda pri výbere mentora zamerať? 

Odporúčal by som vybrať si mentora/ku so skúsenosťou, ktorú by si raz chcel/a mať aj ty. Zároveň je to aj o tebe a o tom, koľko tomu dáš energie. Mentor je väčšinou viac zaneprázdnený ako študent, takže je dobré, ak sa ty ako mentee snažíš rozvíjať váš mentoringový vzťah. 

Lukáš, ty si tiež jeden z mentorov na GROWNi. Čo sú tvoje témy, v ktorých vieš poradiť? 

Rád poradím niekomu, kto by chcel mať medzinárodnú skúsenosť, zaujíma ho diverzita v práci, alebo by sa chcel dozvedieť viac o startupoch a práci konzultanta. Dôležité je, aby to dávalo zmysel a bavilo obidve strany, pretože obaja sa viete počas mentoringu vzájomne obohatiť.

Aké sú tvoje plány na najbližší rok?

Rok 2023 vidím najviac v Amerike. Plánujem vyskúšať čo najviac vecí, prácu na rôznych projektoch. Ale chcem si Ameriku aj užiť, a niečo precestovať. Hlavne sa chcem však zamerať na to, ako sa dostať ďalej na mojej kariérnej ceste.

Lukáš v Miami

A čo tvoj návrat späť na Slovensko? 

Vidím sa krátkodobo v zahraničí, a dlhodobo na Slovensku alebo v Česku. V budúcnosti by som sa chcel určite vrátiť, odovzdať niečo komunite a byť bližšie k rodine.

Chcel by som pomôcť východnému Slovensku, pretože v tomto regióne je veľa mladých talentov, a organizácie ako LEAF sú tu možno menej známe. Momentálne toho ešte veľa neviem, a potrebujem sa viac učiť. Preto sa vidím naspäť za nejakú dobu. Snáď sa mi to podarí, a budem vedieť pomôcť. 

Lukáša nájdeš aj ako mentora na GROWNi. Rád pozdieľa svoje skúsenosti so štúdium a prácou v zahraničí, rozbehom vlastného projektu a podnikania, a blízke sú mu aj témy ako #strategy consulting #startups #testovanie podnikatelských nápadov #zodpovedné podnikanie


GROWNi tip pre teba

Každý sa niekedy v živote potrebuje poradiť. Toto sú 3 jendoduché kroky, ako si nájdeš mentora na GROWNi.

1.Zaregistruj sa na GROWNi a vyplň si svoj osobný profil. Mentor sa o tebe viac dozvie a zvýšiš tak šance, že ho tvoj profil zaujme. 

2.Vyber si mentora. Filtrovať mentorov môžeš pomocou kľúčových slov, podľa oblasti, v ktorej potrebuješ poradiť ako napríklad #rozbeh projektu # štúdium v zahraničí #kariéra. Vybrať si môžeš krátkodobý ale aj dlhodobejší mentoring. 

3.Požiadaj o mentoring kliknutím na tlačidlo Chcem tohto mentora, a napíš mu/jej správu, v ktorej popíšeš s akou výzvou či problémom sa chceš poradiť.

A je to. Mentor schvaľuje tvoju žiadosť podľa svojej vyťaženosti a popisu toho, s čím potrebuješ poradiť. Informáciu o tom, či prijal tvoju mentoringovú žiadosť dostaneš mailom. 

Mentoring na GROWNi je zadarmo a na výber máš viac ako 300 zaujímavých profilov mentorov a mentoriek. Tak prečo to nevyužiť!