Preskočiť na obsah

Moja cesta mentoringom alebo ako si nájsť mentora na GROWNi a vyťažiť z toho maximum

Mentoring ma posunul ďalej ako akákoľvek pracovná príležitosť.

Sabina Sabová

To, ako veľmi je GROWNi skvelé vieme asi všetci. Je to perfektný portál pre stredoškolákov, vysokoškolákov, mladých profesionálov a vlastne všetkých, ktorí sa túžia rozvíjať ďalej, či už prostredníctvom práce, dobrovoľníctva, mentoringu alebo pestrej ponuky vzdelávania. Ja som ako aktívna stredoškoláčka a neskôr už vysokoškoláčka mala možnosť stretnúť sa so všetkými jeho funkciami. No na otázku, ktorá z nich ma ovplyvnila najviac je odpoveď jednoznačná. Mentoring. 

Hoci by som to spočiatku nepriznala. Fakt, že som prešla mentoringom na CV-čku možno nežiari tak ako zaujímavá dobrovoľnícka skúsenosť alebo práca v odbore, no mentoring ma posunul ďalej ako akákoľvek pracovná príležitosť.

Prečo som sa rozhodla mentoring vyskúšať?

Začiatkom minulého roka sa mi v hlave usadila myšlienka vlastného podcastu. Otázka bola, či mi to pôjde, či ma to bude baviť, o čom to bude, s kým to budem robiť… Dobre, otázok bolo trochu viac. Keď som si našla parťáčku, ktorá by sa do podcastu so mnou pustila, trvalo nám vyše troch týždňov vymyslieť názov. A ani nehovorím o počte ráz nahrávania prvej epizódy. Jednoducho, nie je to med lízať, začať vlastný podcast, či vlastný projekt. Chce to veľa času a úsilia. 

Keď sa nám podcast po niekoľkých mesiacoch príprav podarilo spustiť, spočiatku to bolo krásne. Epizódy sme vydávali pravidelne, témy sme si vždy poctivo pripravovali a zdalo sa to ako sen. Mať vlastný podcast – wau. Lenže ono nič nie je také idylické ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

Chceli sme preraziť, stať sa virálnymi, spropagovať podcast aj mimo našich sociálnych kruhov. A tak som ako nadšenkyňa marketingu a sociálnych sietí hľadala, ako sa môžem zlepšiť nielen ja, ale aj náš podcast. Vtedy prišiel ten správny čas a impulz nájsť si mentora/mentorku. 

Ako prebiehalo hľadanie?

Hľadanie vlastného mentora zďaleka nebolo tou najťažšou časťou, no myslím, že to bolo najmä preto, že som sa na to poctivo pripravila. Celkovo by som hľadanie opísala pár výstižnými krokmi a odporúčaniami: 

  1. Majte predstavu o tom, čo je vašim cieľom dosiahnuť.

Mať akú takú predstavu o tom, v akej oblasti sa chcem zlepšovať alebo aký cieľ chcem dosiahnuť je kľúčové pre možnosť zúženia výberu mentorov.

  1. Čítajte a hľadajte relevantných mentorov. 

Na GROWNi je neskutočné množstvo perfektných mentorov. No nie všetci sú relevantní pre problém, ktorému sa chcem venovať. Preto filtrujte podľa skúseností, pozícii alebo kľúčových slov uvedených v profile.

  1. Filtrujte vyfiltrované – čítajte, čítajte, vyraďujte. 

Ja som si pri filtrovaní otvárala profily, ktoré ma zaujali na nové karty. Potom som ich niekoľkokrát starostlivo čítala a postupne vyraďovala. Svoj výber som niekoľkými takýmito kolami zúžila na dve slečny, ktoré som sa rozhodla osloviť. Môj tip by bol nájsť si mentorov minimálne dvoch, prípadne mať v zálohe ďalších, ktorých sa rozhodnete osloviť ak si váš výber nevyberie vás. Verím však tomu, že ak to aj nedopadne tak ako ste si predstavovali, všetko je tak ako má byť a predsa vám bolo súdené spolupracovať s niekým iným. Tak hlavu hore a píšte správu.

  1. Neváhajte a oslovte mentora – opíšte stručne seba aj váš cieľ.

Vidíte, tak predsa je treba aspoň aká taká predstava vášho cieľa. Stačí len pár vetami, pokojne nemusíte vaše predstavy spisovať nijak konkrétne, ak si nie ste istí. Ale nezabudnite, že podľa textu, ktorý nádejnému mentorovi poskytnete, si mentor vyberie, či s vami chce nadviazať spoluprácu. Tak si na tom určite dajte záležať – nebuďte ako ja o pol jednej v noci a nehoďte tam to, čo vám prvé napadne. Alebo to možno skúste 😀 Kto vie, zafungovalo aj to.

Moje prvé stretnutie s mentorkou.

Ani som sa nenazdala a moja (vtedy budúca) mentorka mi odpísala na moju správu. Neverila som svojim očiam a hneď som jej odpísala. Teda potom, ako som prestala skákať po byte ako šialená, neskutočne vďačná a šťastná z toho, že sa chce dohodnúť na stretnutí.

Slovo dalo slovo, email sa vymenil za email a o niekoľko dní už som sa netrpezlivo prechádzala po byte, odpočítavajúc každú sekundu do stretnutia. Nahodila som pekný top (nohavice nie sú vidieť pri online hovoroch, chápete), umyla vlasy, vzala papier a pohár vody a ešte päť minút skenovala ako hodiny tak link na Zoom. 

Potom som sa pripojila a hneď ako som zbadala Maťkinu usmiatu tvár, strach opadol. Možno sa aj ona trochu bála, kto vie. Je to predsa veľká vec pre obe strany, či mentora alebo mňa ako mentee. 

Na prvé stretnutie som si pripravila v hlave pár viet, ktoré mentorke poviem o sebe či o projekte, takisto množstvo odkazov a hlavne som si v hlave v predstihu namaľovala ten dokonalý obraz svojich splnených cieľov. Celkom som sa bála toho, ako bude mentoring prebiehať, kedy a koľko mám rozprávať, či čo všetko si mám prichystať. Ukázalo sa, že viac ani nebolo treba, nakoľko ako konverzácia plynula, môj papier s úlohami sa plnil a už iba z rozprávania s mentorkou som si začala uvedomovať množstvo vecí, ktoré môžem spraviť lepšie. Myslím si, že mi trvalo desať minút, aby som vedela, že sa s mentorkou chcem stretávať pravidelne (a to som si myslela, že pôjde o jednorazový mentoring). Ono to totiž naozaj stálo za to.

Prečo mentoring odporúčam všetkými desiatimi?

Mentoring je perfektný – to hovorím, každému, kto sa ma naň spýta. Pomohol mi  zadefinovať si moje ciele, ciele môjho projektu, poukázať na medzery v mojich plánoch či poskytol úplne nový pohľad na náš podcast. 

Jedna z najťažších chvíľ mentoringu bola, keď sme sa s kamarátkou rozhodli podcast pauznúť/ukončiť a ja som to mentorke musela oznámiť po niekoľkých týždňoch spoločnej práce. Milovala som prácu na podcaste, prácu s mentorkou na všetkých tých zdanlivo nedôležitých veciach, ktoré sú vlastne úplnými základmi či posúvanie svojich hraníc. Mentorka mi ukázala množstvo nových možností, nakopla ma k ďalšiemu rozvoju aj napriek tomu, že som práve skončila so svojím srdcovým projektom. Pomohla mi sa na veci pozerať z iného hľadiska, ukázala mi, že nesmiem zabúdať na drobnosti a ísť si za svojim. 

Všetko čo stačilo spraviť bolo pristúpiť k mentoringu s otvorenou mysľou a srdcom, odhodlaná na sebe zamakať a nevzdať sa, keď prídu ťažké chvíle. Ale teraz už sme na všetko dvaja – ja a mentor, a tak je to zase o niečo jednoduchšie. 

Budem sa opakovať, tento literárny jav sa aj nejako odborne nazýva, ale to teraz nechajme tak. 

Mentoring je perfektný – otvorí vám nové obzory, zmení váš uhol pohľadu, ukáže nové cesty, pomôže vám nakopnúť váš rozvoj a splniť vaše ciele. Spoznáte nových ľudí, vytvoríte si víziu, zapracujete na sebe. Rozviniete si svoje mäkké zručnosti či vstanete z popola ako fénix. Vy naozaj “grownete” – porastiete. Možno nie kariérne (a možno aj áno), ale minimálne osobnostne určite. A tento mindset vám bude prinášať ovocie ešte dlhé mesiace potom, ako sa do mentoringu pustíte.

Ak sa chceš aj ty, po boku mentora, dostať ďalej, začať môžeš tu: Mentori na GROWNi.

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *