Preskočiť na obsah

Mentoring: Kľúč k osobnému a profesionálnemu rozvoju

Mentoring je jeden z najstarších modelov ľudského rozvoja. Je kľúčom k osobnému a profesionálnemu rozvoju. Využil ho Platón, ale aj Harry Potter a Luke Skywalker. Poďme ale zistiť, prečo je pre nás dôležitý. Je jedným z kľúčov k osobnému a profesionálnemu rozvoju.

Keď sa zamýšľame nad úspechom iných, často sa prikloníme k záveru, že za ním stoja individuálne faktory človeka. Zriedkavo však ide o samostatné úsilie jednotlivca. Sú to práve vzťahy s inými ľuďmi, ktoré nám pri dosahovaní cieľov pomáhajú. Určite si už niekedy mal/a možnosť vidieť slávnostné odovzdávanie cien. Okrem rodiny a priateľov, ktorých víťaz spomenie pri preberaní ocenenia, sú to práve mentori – ľudia, ktorí mu na ceste k víťazstvu dobre poradili a bez ktorých by úspech nebol možný. 

Čo je vlastne mentoring?

Mentoring je proces, v ktorom sa jedna osoba (mentor) delí o svoje vedomosti, skúsenosti a rady s inou osobou (mentee). Mentor je v podstate sprievodca, ktorý čerpá zo svojich profesionálnych a životných skúseností, aby podporil jedinca, ktorý sa rozvíja. Kľúčové je, že mentoring je obojstranný vzťah, v ktorom obe strany majú hodnotu: najlepšie mentorské vzťahy sú postavené na dôvere. 

Vzťah s mentorom je jednou z najcennejších skúseností, ktoré môžeš v profesionálnom a osobnom živote získať. Má potenciál zásadne ovplyvniť tvoj rozvoj, posunúť ťa k tvojim cieľom a priniesť do života nové perspektívy. Mentoring ti ponúkne nový pohľad od skúseného profesionála. A učiť sa od skúsenejšieho je neoceniteľná príležitosť.

Využi možnosť prediskutovať nedostatky a upraviť tvoje budúce plány a očakávania. Či už zvažuješ štúdium v zahraničí, alebo plánuješ založiť svoj prvý startup, alebo jednoducho potrebuješ získať inšpiráciu a motiváciu v tvojom smerovaní, lepšie porozumieť sebe samému a svojim cieľom, bez ohľadu na to, v akej životnej pozícii sa nachádzaš. Mentor ťa povzbudí, poskytne spätnú väzbu a kľúče od dverí do úplne iného sveta. Môže ťa sprevádzať v tvojom profesionálnom úsilí, odovzdá ti svoje vedomosti a odbornosť, prípadne ti pomôže uľahčiť výber kariéry. 

Aby bola navigácia vo vonkajšom svete úspešná, záleží na kvalite mentorského vzťahu. Preto si daj na výbere mentora záležať. Nájdi skúseného mentora z tvojej oblasti, ktorý ti pomôže rozvíjať zručnosti či kariéru. 

Na GROWNi máme komunitu viac ako 380 aktívnych mentorov a mentoriek, ktorí sú pripravení ti poradiť. Vybrať si toho pravého / tú pravú pre teba vieš jednoducho. Zadaj # s expertízou alebo témou, v ktorej potrebuješ usmerniť. Najčastejšie mentoringy na GROWNi sa realizujú v témach ako #rozbeh projektu #výber univerzity  #štúdium v zahraničí #kariéra #startup #sebarozvoj #marketing #podnikanie #tech mentoring a mnohé ďalšie.

Nájdi si svojho mentora alebo mentorku na GROWNi.

Aké benefity ti vie mentoring priniesť a prečo sa ho oplatí vyskúšať?

Mentoring ti môže priniesť množstvo výhod:

  1. Rast a rozvoj: mentoring ti pomôže realizovať tvoj potenciál a je to výborný spôsob, ako sa učiť nové znalosti. Od mentora môžeš získať cenné rady a vedomosti, ktoré ti pomôžu v kariérnom raste. 
  1. Sebadôvera: mentoring ti pomôže zvýšiť vieru v tvoje schopnosti. Vedomie, že máš mentora, ktorý ti verí a podporuje ťa, môže posilniť tvoje sebavedomie. Poskytne ti podporu a motiváciu v náročných chvíľach.
  1. Jasnejšia perspektíva a podpora: môžeš získať nové perspektívy a pohľady na problémy, ktoré by si sám/a nemusel/a vidieť. Získaš tiež jasnejší pohľad na tvoje ciele a kariéru a tiež podporu od niekoho skúsenejšieho.
  2. Vyhnutie sa chybám:  tvoj mentor ti pomôže vyhnúť sa nečakaným prekážkam: môže ti poskytnúť rady, ktoré ti pomôžu predchádzať možným chybám v tvojej oblasti.
  3. Rozšírenie siete kontaktov: mentor pravdepodobne už má širokú sieť kontaktov z oblasti tvojho záujmu, môže byť preto kľúčom k novým kontaktom a príležitostiam. 

Ako sa na mentoring pripraviť?

Maj jasno vo svojich cieľoch

Zváž svoje ciele a predtým, než začneš hľadať mentora, polož si otázku, čo chceš dosiahnuť a akým smerom sa chceš uberať. A nielen tie profesionálne ciele. Je dôležité si ujasniť, aké sú tvoje ciele vo vzťahu mentor – mentee. 

Buď otvorený novým myšlienkam

Vytvárať si názor vyžaduje veľa práce. Pre náš mozog je výhodnejšie prijať skratkovité, určitou emóciou zafarbené myšlienky. Informácie, ktoré sa k nám v súčasnosti dostávajú, sú skratkovité a často ide o tie, ktoré sa ti v mysli ukotvia. Na to, aby sme pochopili nejakú tému z určitej oblasti je však potrebná dlhá podnetná diskusia a mentoring ti ju môže poskytnúť.

Ako využiť mentoring na 100 %?

  1. Nájdi si správneho mentora. Kľúčovým krokom je nájsť mentora, ktorý má znalosti a skúsenosti, o ktoré máš záujem. A vôbec to nie je náročné
  1. Definuj tvoje očakávania. Aké sú tvoje (konkrétne a dosiahnuteľné) ciele? Čo presne chceš dosiahnuť pomocou mentoringu? Čím konkrétnejší budeš, tým ľahšie bude nájsť správneho mentora. 
  1. Nebuď pasívny/a. Vo vzťahu s mentorom je žiaduca proaktivita. Mentoring je vzájomný vzťah a aj ty máš aktívnu úlohu v jeho úspechu. Buď otvorený/á spätnej väzbe, aktívne komunikuj, pýtaj sa podnetné otázky a buď zvedavý/á. Spätná väzba zohráva dôležitú úlohu. Môže ti pomôcť ušetriť čas a vyhnúť sa chybám. Je preto potrebné byť otvorený/á a ochotný/á počúvať. Aktívne. 

A nezabúdaj, že mentoring je investícia, ktorá ti môže priniesť dlhodobé výhody. Stále váhaš?  Pripomeň si, že človek, ktorého sa chystáš osloviť, mal pravdepodobne v minulosti rôznych mentorov, ktorí mu pomohli dostať sa tam, kde je dnes. 

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *