Preskočiť na obsah

GROWNi: Chceme, aby Slovensko rástlo

Táto doba je zložitá pre každého z nás. Či už trávime čas v domácej kancelárii, učíme doma školákov, pomáhame blízkym či komunite. Priniesla však aj množstvo inovácií, raketový rozvoj príležitostí v online prostredí a zaujímavých projektov, ktoré sa možno už dlhšie skrývali odložené v zásuvke, no akosi nie a nie nastať ten správny čas na druhý krok.

Takým projektom je aj GROWNi. Natrafíš občas na rôzne pozície, projekty, mentorov či nadupané organizácie zverejnené cez GROWNi, ale potrebuješ trochu upresniť, čo všetko v tejto online platforme nájdeš? Pre koho sú zverejnené ponuky určené? Ako ti náš tím môže pomôcť v osobnom rozvoji, alebo čím vieš prispieť ty? Skúsme ísť na to postupne…

Ako to celé začalo?

Niekedy treba spojiť sily, aby sa nápady stali realitou a nezostali len na papieri či v hlavách šikovných ľudí. Rovnako to platí o platforme GROWNi, kde sa stretli dlhoročné myšlienky a skúsenosti ľudí z neziskovej organizácie LEAF spoločne s organizáciou I AMbitious, ktorá prostredníctvom svojich programov nielen zväčšuje vedomosti a zručnosti stredoškolákov, ale prepája ich s odborníkmi z praxe. LEAF má za cieľ pomáhať mladým ľuďom a profesionálom s potenciálom vyrásť na osobnosti, ktoré budú meniť a posúvať Slovensko. Pracuje s mladými ľuďmi, podporuje učiteľov, motivuje profesionálov žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili pracovať a žiť späť domov.

Obe strany spojil zámer sústrediť relevantné príležitostí pre jednotlivcov a organizácie na jednom mieste. Vznikol tím super ľudí, ktorí si povedali, že najlepšie bude pustiť sa do toho spoločne. „Dlho sme uvažovali o vytvorení platformy, ktorá prepojí všetky zaujímavé a aktívne organizácie, projekty a ľudí z celého Slovenska. V rámci GROWNi sa nám to postupne darí…“, ujasnila Terka Lukáčová z I AMbitious. „GROWNi a všetky organizácie, ktoré sa zapojili, mi dávajú nádej, že sa u nás dejú skvelé projekty, oplatí sa na Slovensku zostať a práve spájanie je jednou z ciest, ako sa dá tomu ešte viac dopomôcť“, dodáva s úsmevom. „Mne sa tiež páči dôraz na prepojenie rozvoja s praxou s reálnym dopadom a možnosť zviditeľnenia mnohých slovenských organizácií ako I AMbitious, Slovenská debatná asociácia, Zmúdri, Nexteria a podobne“, doplnil Branislav Klesken, spoluzakladateľ LEAF-u.

Čo presne nájdeš na GROWNi?

Prepájame ľudí a projekty z celého Slovenska. Celú koncepciu sme rozdelili na 4 moduly:

  • Vzdelávanie: videá a virtuálne diskusie na rôzne témy, podpora rozvoja tvrdých i mäkkých zručností;
  • Dobrovoľníctvo: ponuka zaujímavých projektov, ktoré sú prospešné pre komunitu a jednotlivec môže ponúknuť svoje vedomosti a skúsenosti, darovať svoj čas pre dobrú vec;
  • Mentoring: možnosť získať podporu a informácie od skúseného mentora pre tvoj osobný rozvoj, rozbeh projektu či podnikania, alebo tiež podporu pri zlepšovaní v tom, čo ťa baví;
  • Práca: ponuky od inšpiratívnych firiem, organizácií, start-upov, ale aj v sfére štátnej správy.

V každom module nájdeš ponuky, projekty, ale aj články, náučné videá a rady. Každej oblasti sa budeme venovať v samostatných článkoch. Plusom je, že nejde iba o ponuky práce, ako na známych portáloch, ale vieš si tu nájsť dobrovoľníkov pre svoje podnikateľské nápady, odborníkov, ktorí nasmerujú tvoju kariéru či voľbu školy. Si akčný alebo kreatívny typ a vymyslel si niečo super? Na GROWNi môžeš zverejniť svoj projekt či ideu a zadarmo požiadať o radu, nájsť parťáka do tímu a čo je hlavné, dať svetu vedieť o tom, čo robíš. Podporujeme tiež snahu, aby mladí ľudia pracovali aj v štátnej správe. 

Zameranie platformy na mladých profesionálov aktuálne rozširujeme o samostatné stáže pre študentov. Aj preto sa tešíme, že do nášho tímu sa pridala študentka Martina Mikušová, ktorá u nás pracuje na stáži. S komunikáciou pre študentov nám pomáha až z krajiny Lega, Dánska a plánuje „spáchať čo najviac autentickej prospešnosti“

Prečo sme sa na to dali?

Všetci členovia tímu sa svorne zhodujú v myšlienke, že ich motivuje rozvoj Slovenska, profesijný rast mladých ľudí a šírenie spoločných hodnôt. Pekne to zhrnula Simona Turková, ktorá je členkou marketingového tímu GROWNi. „Nezáleží na tom, či sa chceš zlepšiť v konkrétnej oblasti, či chceš naopak pomôcť inému, či hľadáš prácu, alebo nehľadáš nič konkrétne – niektorá z príležitostí ti padne do oka.“ Cieľom je vytvoriť komunitu, ktorá sa bude inšpirovať a podporovať. Branislav Kleskeň dúfa, že práve vďaka Growni pomôžeme sprístupniť rozvojové priležitosti oveľa širšej skupine aktívnych mladých ľudí po celom Slovensku i v zahraničí, a to množstvom či rozmanitosťou príležitostí, aj ich geografickou dostupnosťou.

Aj my v GROWNi tíme sme hľadali naplnenie, keďže radi robíme veci, ktoré sú zmysluplné a prospešné pre spoločnosť. Napríklad Aurel Olle, ktorý sa stará o produktovo-technickú stránku webu GROWNi, roky pracoval v korporáte a striktne biznisovom prostredí. Práca pre LEAF a na projekte GROWNi ho očarila hodnotami a ľuďmi, ktorí tieto hodnoty aj reálne žijú. Z podobného prostredia k nám prišla aj Svetlana Tarageľová, ktorá zaisťuje fungovanie platformy ako celku. Jej srdce si získavala postupne: „Prišla som len tesne pred začiatkom a bol to pre mňa proste projekt – výzva. Po prvých odozvách a príbehoch prepojených s ľuďmi, pre ktorých sme tento projekt vytvorili, som však pochopila jeho skutočné čaro“.

Do budúcna, okrem stáží pre študentov, ktorí tak získajú viac možností zbierať skúsenosti, tiež pripravujeme moduly Spoznaj sa, Prístup k financovaniu a ďalšie. O všetkom sa včas dozvieš na webe GROWNi alebo v našich profiloch na sociálnych sieťach.

Chceš aj ty prispieť svojou odbornosťou, zapáliť sa pre dobrú vec, alebo sa jednoducho zaujímaš o osobný rozvoj a rast? Vytvor si na našom webe profil, prihlás sa na uverejnenú ponuku, alebo si nájdi mentora či zverejni svoj projekt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *