Preskočiť na obsah

Efektívny mentoring od začiatku do konca, alebo ako na urdžateľný úspech v mentoringu?

Zo všetkých strán často počúvame o osobnostnom rozvoji, dosahovaní cieľov vyšších ako Everest a čítaní takých a onakých motivačných článkov. Avšak ani po týchto informáciach sa u nás väčšinou nič nemení, krátkodobá motivácia sa na trvalé výsledky nezmení ak nezačneme naozaj aj konať.  

Na začiatku tejto cesty teda stojí otázka. Chceš sa naozaj posunúť z miesta, kde sa aktuálne nachádzaš? A hlavne, čo si pre to ochotný/á urobiť? Jedna z najefektívnejších ciest je určite mentoring. Dobrý mentor sa pre teba môže stať veľmi účinnou hnacou silou v rozvoji, nech pracuješ na vlastnom projekte, vyberáš vysokú školu alebo chceš získať novú zručnosť.  O význame a výhodách mentoringu sme toho už písali viac:

Pozri si jednotlivé kroky, ako na urdžateľný úspech v mentoringu – nech mentoring nielen pekne znie, ale aj riadne funguje a prináša vytúžené výsledky a obohatenie na celý život.

Zameraj sa na svoje SMART ciele

V prvom rade si hneď na začiatku stanov v spolupráci s mentorom svoje SMART ciele. Pozor na to, aby si si nedal príliš veľa zložitých cieľov. Neponáhľaj sa a skontroluj, či sú tvoje ciele určite konkrétne, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo ohraničené. 

Ak sú ciele dostatočne SMART,  mali by ti poskytovať jasnosť, zameranosť a motiváciu, ktorú potrebuješ na ich dosiahnutie. Pomôckou môže byť aj to, keď si ich napíšeš na papier alebo pripneš na nástenku. Takto budeš mať ciele stále na dohľad a ľahšie sa vyhneš tomu, aby si príliž prokrastinoval. 

Ak ešte nemáš svojho mentora, tu je výber inšpiratívnych ľudí, ktorí sú ochotní mentorovať ťa, či si študent, zakladateľ projektu či člen neziskovej organizácie. 

Buduj svoje návyky

Vybudovať správne návyky je pomerne dlhá a zložitá disciplína, ktorá môže veľmi pomôcť zautomatizovať činnosti, ktoré vedú k úspechu. Správne návyky ti pomôžu pracovať na správnych veciach v správnom čase a správnym spôsobom. Určite poznáš to, keď odkladáš veci na inokedy (a nikdy sa k nim nedostaneš, v lepšom prípade ich odflákneš), no vďaka vybudovaným návykom sa tohoto život strpčujúceho návyku môžeš zbaviť.  

Začni postupne, vyber si zvyky, ktoré ťa posúvajú k cieľom a prioritám. Postupne si z návykov vytvor rutinu a zaraď tieto návyky so svojho nového životného štýlu. 

Podľa výskumu University College London, ktorá je momentálne hodnotená ako 8. najlepšia univerzita na svete, na osvojenie nových návykov je potrebných asi 66 dní. Takže nezúfaj, ak to nevyjde hneď na prvýkrát, ale vytrvalo pristupuj k budovaniu svojich návykov – aby si sa motivoval/a dennodenne, čo tak pridať si na nástenku k SMART cieľom aj vision-board?

Komunikuj priamo a otvorene

Rozprávajte sa spolu s mentorom narovinu – otvorená komunikácia vám pri mentoringu dá omnoho viac, ako neschopnosť vyjadriť svoj názor. Ak sa ti niečo nepáči, povedz to. Ak si spokojný/á, tiež to svojmu mentorovi povedz alebo napíš. Komunikácia je vo vzťahu základ, o to viac ak spoločne pracujete na dosahovaní cieľov. No keďže vieme, že komunikovať priamo môže byť výzva, odporúčame ti skúsiť túto metódu: 

Radikálna otvorenosť – základom tejto metódy je osobný záujem a priama konfrontácia. 

Predstav si to takto: Za úlohu si od mentora dostal/a pripraviť grafické podklady. Pracuješ na tom celú noc, snažíš sa tam vmestiť všetko čo dokážeš spraviť. Použiješ viaceré typy fontu, pestré farby, efekty. Na druhý deň, čakás na feedbac. Keďže je tvoj mentor už skúsený vidí, že tvoja práca má viacero nedostatkov. Ak by sme nekomunikovali priamo a otvorene, tvoj feedback by mohol skončiť asi takto: „Je to celkom pekné, no nie môj vkus.“

Ty sa s odpoveďou uspokojíš, však je to ok. Potom ale príde feedback od mentora, ktorý už vie, ako správne komunikovať. Povie ti: Veľmi si vážim tvoju prácu a vidím, že si na tom tvrdo pracoval/a, lenže tvoja práca vyzerá príliž prehnane. Určite odporúčam zjednotiť typ písma…

„Naozaj oceňujem tvoj prístup, avšak keď zapracuješ tieto zmeny, bude to ešte lepšie. Potrebuješ nejako pomôcť ?“

Viac o radikálnej otvorenosti s certifikovanou koučkou si môžeš pozrieť medzi našimi kurzami.

Vďaka otvorenej komunikácii zistíš, ako si vypýtať kritiku, aby z teba bol lepší manažér, aj ako dať druhým spätnú väzbu, ktorá im pomôže rásť. Pochopíte, že je dôležité chváliť, no aj kritizovať, ak treba – iba tak budeš mať rád/a svoju prácu a ľudí, s ktorými pracuješ.

Rovnako musíš vedieť prijať aj kritiku alebo nie príliš príjemné slová od svojho mentora. Všetci sme ľudia, všetci sa stále učíme a robíme chyby. To, že ťa mentor napomenie alebo vyjadrí svoj názor, prípadne nesúhlas je úplne v poriadku. Vďaka mentorom a ich pohľadu na danú vec môžeš racionálnejšie rozmýšľať a zameriavať sa stále na svoj cieľ a tak ho nestratiť z dohľadu.

Tak, aby sme si to zosumarizovali: Zvoľ si ciele, pracuj vytrvalo na ich dosiahnutí. Hovor priamo a nesľubuj nemožné. Riaďte sa pri spolupráci s mentorom vopred určenými pravidlami. A hlavne sa nezabudni pri všetkom tom rozmýšľaní aj baviť, poriadne pokecať s mentorom a užiť si to naplno! Nateraz nechaj starosti bokom, alebo na nás v Growni. Nezabudni, potrebuješ mentoring? Sme tu pre teba. 

Sledujte najaktuálnešie novinky prostredníctvom naších sociálnych médií.

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *