Preskočiť na obsah

SPAP radí: ako zvládnuť onboarding, keď počas stáže pracuješ z domu

zdroj: pixabay.com

Milý stážista, stážistka, ocitneš sa pravdepodobne v úplne novej situácii – nastúpiš na stáž do organizácie a pritom ostaneš doma, nových kolegov uvidíš iba na obrazovke počítača a priestory organizácie možno vôbec. Stať sa na pár týždňov súčasťou nového tímu bude omnoho náročnejšie ako keby si fyzicky nastúpil/a do organizácie. Ale všetko je zvládnuteľné, keď vieš, ako na to. Máme pre teba pripravených niekoľko užitočných tipov, ktoré veríme, že ti pomôžu, aby tvoja stáž prebehla hladko. Nezabúdaj, že aj pre organizáciu, kde bude prebiehať tvoja stáž, je táto situácia pravdepodobne tiež nová. A pre teba budú zase nové veci, ktoré sa môžu javiť tvojim kolegom ako samozrejmosť.  Určite však budú mať pre teba pochopenie, a preto by sme ťa radi povzbudili v tom, aby si bol otvorený/á.

1. Na začiatku si prediskutujte vzájomné očakávania

V situácii, keď nemáš možnosť byť so svojím mentorom denne v kontakte, je intenzívna komunikácia o to dôležitejšia. Potrebuješ vedieť, čo očakáva od teba počas stáže tvoj mentor – cieľ zadania, ako si predstavuje prezentovanie čiastkových výsledkov, akou formou a v akej intenzite budete spolu komunikovať ohľadom operatívnych vecí, aká bude tvoja pracovná doba. Predídete tak vopred rôznym nedorozumeniam.

2. Nájdi si buddyho

Pokiaľ ti nebude určený/á kolega/ňa, ktorý/á sa ti bude venovať a sprevádzať ťa stážou, skús si nájsť buddyho sám/a iniciatívne. Veľmi ti pomôže, ak budeš vedieť, na koho sa môžeš obrátiť a kto ti pomôže ťa prepojiť a orientovať sa medzi kolegami.

3. Veľa sa pýtaj

Neboj sa klásť otázky, ak potrebuješ čokoľvek objasniť. Aj tvoji noví kolegovia si na túto situáciu zvykajú a je pre nich nová. Tým, že nebudeš mať možnosť si neformálne „pokecať“ s kolegami a kolegyňami v kuchynke, na chodbe alebo v kancelárii, nebudeš mať možnosť veci odpozorovať. Preto sa pýtaj, pýtaj, pýtaj 😊. Veríme, že pýtať sa „písomne“ je väčšou bariérou ako pýtať sa osobne, ale radi by sme ťa povzbudili k tomu, aby si sa toho neobával/a. V súčasnosti takto fungujú všetci. Zisti si, aká komunikačná platforma sa v organizácii používa na operatívne otázky, ktoré vyžadujú interakciu.

4. Pridaj sa na neformálne stretnutia

Skús sa zorientovať v tom, kde, kedy a kto sa stretáva na online kávičkách a obedoch. Ver nám, že určite takýto typ stretnutí tvoji noví kolegovia organizujú. Určite ťa veľmi radi pozvú, ak na začiatku budeš komunikovať, že by si mal/al záujem sa pridať.

5. Získaj potrebné dáta, prístupy, kontakty

Tvoju prácu  uľahčí, ak budeš mať všetky potrebné prístupy a kontakty na jednom mieste. Ak ti ich mentor neodovzdá v rámci prvých dní, pýtaj si ich. Určite to ani jeho nemusí napadnúť, že „z domu“ sa k niektorým údajom dostaneš oveľa komplikovanejšie.

6. Pýtaj si proaktívne feedback

Aby bola stáž pre teba čo najprínosnejšia, je dôležité vedieť, ako tvoju prácu vníma tvoj mentor alebo kolegovia. Odporúčame byť proaktívny a pýtať si feedback.