Preskočiť na obsah

Ako sme priniesli svetové know-how na Slovensko a vybudovali online miesto plné príležitostí.

Naša platforma GROWNi.sk je tu už vyše roka. Kam sme sa za ten čas posunuli, čo sa nám podarilo vytvoriť z papierových nákresov a kto za projektom vlastne stojí? Prečítajte si v článku.

Rok 2021 bol iný ako ostatné roky, na aké sme boli zvyknutí, a rozhodne iný, ako sme očakávali. Poznačila ho najmä koronakríza a s ňou súvisiaca nepriaznivá situácia. Naďalej sme sa však sústredili na napĺňanie nášho poslania prepájať – vzdelávať – inšpirovať, hoci aj v upravených podmienkach. Denne sme s odhodlaním pracovali na tom, aby sme mohli spoločne posúvať Slovensko vpred. 

Platformu GROWNi.sk vytvorili na základe spoločných vízií organizácie LEAF a I AMbitious.  Vznikol tak skvelý tím zložený z ľudí zo štyroch krajín, so skúsenosťami od korporátov, cez neziskovky až po verejný sektor. Spolu 14 členov tímu od 18 do 40+ rokov sa stará o fungovanie online platformy. Naše hodnoty nám ukazujú správny smer a pomáhajú nám rozvíjať hodnotovo orientovaných jednotlivcov, firmy a organizácie, ktorým záleží na tom, aby ich práca mala pozitívny dopad na Slovensko.

Ako v GROWNi posúvame Slovensko vpred

Rozvíjame jednotlivcov

GROWNi je tu pre profesionálov, mladých profesionálov a študentov, ktorí žijú na Slovensku alebo v zahraničí. Nájdu u nás možnosti pre svoj osobný aj odborný rast

Podarilo sa nám prepojiť vyše 200 jednotlivcov so skúsenými mentormi. Vďaka tomu mohli šikovní mladí ľudia dostať pomoc od profesionálov, napríklad v snahe dostať sa na vysokú školu v zahraničí. To bola jedna z najčastejších tém, s ktorou potrebovali jednotlivci pomôcť, spolu so zakladaním vlastného projektu, rozvojom zručností či kariérnym napredovaním.

Až 50 študentov si našlo svoju stáž. Na pomoc sa zaregistrovalo vyše 240 expertných dobrovoľníkov a ďalších 240 mentorov, ponúkajúcich radu dobrovoľne a bez nároku na honorár. Kvalitný mentoring u nás funguje aj na diaľku. Svedectvom je fakt, že na GROWNi môžeš nájsť množstvo mentorov zo zahraničia, ktorí takto prinášajú svetové know-how na Slovensko, v snahe zlepšiť našu krajinu. 

Na podporu rozvoja jednotlivcov sme takisto otvorili 9 pracovných skupín – GROWps, s cieľom prepojiť uzavretú skupinu špecialistov a nadšencov okolo konkrétnej témy. Tí sa tak môžu stretávať pravidelne a na dlhšie obdobie, aby mohlo dôjsť k skutočnému spoznaniu sa, výmene skúsenosti a znalostí, k riešeniu reálnych problémov a k napredovaniu. Aktuálne prebieha napríklad pracovná skupina: Ako vybudovať úspešný startup s Jozefom, generálnym riaditeľom Sudolabs.

Podarilo sa nám vytvoriť priestor pre profesijný rast a sprístupnili sme 275 videí a eventov so vzdelávacím obsahom. Tie sú voľne prístupné pre všetkých našich členov aj širokú verejnosť a je možné ich nájsť na našom webe v sekcií vzdelávanie – tak, aby sa mohol zlepšovať každý, bez ohľadu na vek, lokalitu alebo časové možnosti.

Zorganizovali sme 7 eventov na rôzne spoločenské témy a vyspovedali 8 úspešných CEO’s v oblasti inovácií a change manažmentu. Medzi nimi napríklad diskusia s Mariánom Bočekom, spoluzakladateľom a CEO inovatívnej spoločnosti InoBat Auto či diskusia s Jánom Cifrom, výkonným riaditeľom Websupport.

Mentorka na GROWNi – Lenka Hlinková, riaditeľka iniciatívy Lean In Slovakia

Podpora organizácií

Na GROWNi bolo uverejnených spolu viac než 300 projektov. Takýmto spôsobom mohli nielen rozrastajúce sa tímy nájsť svojich nových členov, ale takisto aj nadšení dobrovoľníci osloviť organizácie a ponúknuť svoje skúsenosti k zlepšeniu verejno-prospešných projektov. Do firiem, štátneho sektora či NGO po celom Slovensku sa nám podarilo umiestniť viac ako 80 šikovných ľudí a pomôcť im tak na ceste k rastu. Veríme, že v nasledujúcom roku budeme mať možnosť tieto čísla niekoľkonásobne navýšiť.

Urobili sme však toho ešte viac. Otvorili sme aj dve pracovné skupiny zamerané špeciálne na podporu organizácií. Pracovná skupina pod vedením Petra Solára sa venovala prepojeniu neziskového sektora s tým biznisovým a pracovná skupina s Vandou Hlaváčkovou riešila tému fundraisingu.

Podporujeme rastúce inovatívne firmy

Podarilo sa nám nadviazať niekoľko úspešných spoluprác s rýchlo rastúcimi a hodnotovo orientovanými firmami ako napríklad Bloomreach, Seesame, Cloudtalk, Kontentino, Vestberry, Minit.io, či Powerful medical.

S inovatívnou spoločnosťou InoBat sme napríklad rozbehli vzdelávaciu akadémiu o elektromobilite. S HubHub a Sudolabs zas vytvorili mikrokomunitu okolo témy vytvárania medzinárodných komunít a založenia úspešného startupu v pracovných skupinách. 

Spoločne s Websupport sme a pustili do nahrávania podcastov pod názvom  #DrivingChange. V rámci nich sa nám podarilo zozbierať cenné „lessons learned“ od spičkových lídrov rôznych firiem či iniciatív. Moderátorskej stoličky sa zhostil Branislav Kleskeň, spoluzakladateľ našej organizácie LEAF. Spomenúť môžeme napríklad rozhovor s výkonným riaditeľom slovenskej webhostingovej spoločnosti Websupport.sk Jánom Cifrom, ktorý prezradil, ako tvorili firemnú kultúru a prekonávali etické dilemy. Tiež sa sa nám podarilo zrealizovať rozhovor s Ivanom Krechňákom, CEO PowerPlay Studio, ktorý zmenil kariéru z medika na tvorcu digitálnych hier a založil vlastnú spoločnosť. Všetky rozhovory nájdeš tu: https://growni.sk/podcasty.

Zlepšujeme štátnu a verejnú správu

Vieme, že v slovenskej štátne správe je veľa čo vylepšovať. Preto sa snažíme prinášať kompetentných a hodnotovo nastavených expertov, ktorí obsadia kľúčové pozície a posunú fungovanie krajiny vpred.

V mesiaci september 2020 sme spustili podstránku štátnej správy a začali spoluprácu. Pustiť sa do spolupráce so štátnou správou bola výzva, no sme hrdí na to, že vďaka GROWNi vyše 50 hodnotovo orientovaných ľudí obsadilo niektoré kľúčové pozície a vzalo zmenu do vlastných rúk. Boli sme zároveň veľmi milo prekvapení z toho, že o pracovné pozície v štátnej správe bol silný záujem.

Ak si zvedavý, ako to v štátnej správe naozaj funguje, nemusíš hneď meniť prácu. Môžeš si to vyskúšať ako dobrovoľník. Pozri si ponuku od Útvaru hodnoty za peniaze.

Zapájame Slovákov žijúcich v zahraničí 

Až 30% zo všetkých mentorov a dobrovoľníkov pomáha a prispieva k rozvoju zo zahraničia.

GROWNi totiž slúži aj ako priestor pre tých, ktorí aktuálne neplánujú návrat, no chcú sa aktívne zapojiť, pomáhať a priniesť svetové know-how na Slovensko. Prepojili sme už 10 veľmi úspešných profesionálov žijúcich v zahraničí s inovatívnymi domácimi firmami, ktoré vďaka konzultáciám výrazne zrýchlili svoje napredovanie.

Jedným z príkladov zapájania Slovákov v zahraničí je projekt Antivýtrus, ktorého zakladateľmi sú mladí slováci študujúci v zahraničí. Prostredníctvom GROWNi prijal 3 copywriterov, profesionálneho mentora na marketing, ktorý vedie stratégiu, grafičku a projektáčku. Aj vďaka tomu následne požadali o grant a za získané zdroje idú vytvárať aplikáciu. Toto je krásny príklad, ako iniciatíva môže využiť platformu a zostaviť tím na rozbeh projektu, ktorý úspešne funguje online a rámci viacerých krajín.

Mária Kohútová, spoluzakladateľka projektu Antivýtrus

Pomocnú ruku však vieme podať aj tým, ktorí sa chcú na Slovensko vrátiť. Patríš medzi nich? Aktuálne príležitosti nájdeš tu.

Snažíme sa aj o cirkulaciu globálnych znalostí cez ich odovzdavanie medzi Slovákmi doma a v zahraničí aj cez pracovné skupiny. Pracovná skupina funguje na princípe knowledge sharingu. To znamená, že je malá, je v nej veľa priestoru na networking aj výmenu informácií na konkrétnu tému, vedená profesionálom z praxe. Otvorená bola napríklad pracovná s Filipom Valušiakom o budovaní medzinárodných komunít.

Čo nás čaká v budúcnosti

Chystá sa toho naozaj veľa. Plánujeme napríklad otvoriť niekoľko pracovných skupín, sústreďovať sa naďalej budeme na prepájanie či kvalitu a naše moduly rozšírime o sebapoznávanie.

Očakávame, že aj rok 2022 bude naďalej ovplyvnený dopadom koronakrízy. Pandémia koronavírusu nám však na druhej strane ponúka aj množstvo príležitostí ako napríklad zvyšujúci sa dopyt na trhu po nových digitálnych službách. Preto sa aj naďalej budeme sústreďovať na online platformu plnú príležitostí.

Za vyše roka fungovania sa nám podarilo nazbierať veľa úspechov, ale odhalili sme rovnako veľa nedokonalostí . Priestor na zlepšenie je teda značný a my ho plánujeme v ďalšom roku uchopiť tak, ako sa patrí a prinášať vám v každom smere dokonalejší zážitok z rastu a vzdelávania.

Na záver chceme úprimne poďakovať všetkým naším partnerom, mentorom, dobrovoľníkom a všetkým, ktorí nám dali svoju dôveru. Ďakujeme ľudom, ktorí nám pomáhali a budú pomáhať.

Tešíme sa aj na ďalšie výzvy v roku 2022. Veríme, že nám prinesú čo najviac inšpirácií, vďaka ktorým budeme môcť ľudí denne spájať so všetkým, na čom nám spoločne záleží.  Dúfame, že budeme naďalej meniť našu krajinu k lepšiemu a posúvať Slovensko vpred. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *