Preskočiť na obsah

Ako si vytvoriť profesionálny životopis, ktorý ťa odlíši.

Životopis predstavuje krátky opis tvojej kvalifikácie, vzdelania, predchádzajúcich zamestnaní a prípadne aj osobných záujmov, ktoré potenciálnemu zamestnávateľovi pri uchádzaní o prácu alebo stáž poskytneš. Vhodne vytvorený životopis je základ. Predstavuje tvoj prvý profesný krok. Ako však zistiť, ako si vytvoriť profesionálny životopis, ktorý ťa odlíši? Existuje viacero spôsobov. My sme sa pozreli na hodnotenia zamestnávateľov. Prvý kontakt s potenciálnym zamestnávateľom sa uskutoční práve prostredníctvom životopisu. Je to to prvé, čo tvoj potenciálny zamestnávateľ vidí a podľa čoho si vytvorí prvý názor. Veľké množstvo ľudí sa však hlási na rovnakú pozíciu, ako sa teda od ostatných odlíšiť? Prinášame 4 body, ktoré by ti mohli pomôcť.

1. Formálna stránka životopisu           

Formálna stránka životopisu je veľmi dôležitá. Pri formálnej stránke životopisu sa jedná najmä o gramatiku a logickú štruktúru životopisu. Správne používanie gramatiky nie je len akýmsi prežitkom, práve naopak, až 93% zamestnávateľov považuje za dôležité, aby životopis neobsahoval gramatické chyby. Profesionálne prevedenie životopisu považuje za dôležité 91% zamestnávateľov. Vhodná štruktúra životopisu profesionálnemu prevedeniu prospieva. Štruktúra životopisu by mala pozostávať z jasne oddelených častí, ktoré na seba vzájomne, logicky nadväzujú.  Mohla by napríklad pozostávať zo 4 častí, konkrétne z časti kontaktov, osobného profilu, pracovných skúsenosti a z časti ostatného vzdelania, školení a kurzov. V osobnom profile sa okrem iného uvádza akýsi opis vlastných silných stránok. V prípade, ak sa nedokážeš sám adekvátne ohodnotiť vyskúšaj tento dotazník na sebapoznanie.

2. Reaguj konkrétne

            Mnoho z nás má viacero pracovných skúseností. Podstatou je však reagovať na konkrétnu pracovnú ponuku konkrétne, teda cielene. Naštuduj si ponuku a do životopisu uveď tie skúsenosti, ktoré sa ponuky práce týkajú.


3. Pracovné skúsenosti, vzdelanie aj skills

            Pracovné skúsenosti predstavujú najdôležitejšiu časť životopisu. Plusom pre teba je, ak v tejto sekcii uvedieš podrobne svoje predchádzajúce úspechy, funkcie, úlohy, zoznam všetkých zručností, kvalifikácii a v rámci 3-4 odrážok tvoje úlohy na jednotlivých pozíciách opíšeš. Je tiež vhodné uviesť dokončené vzdelanie, absolvované kurzy, stáže, prax či dobrovoľníctvo. V prípade, ak by ti podobné skúsenosti chýbali, vieš ich získať priamo prostredníctvom našej stránky GROWNi. Cieľom GROWNi je umožniť aktívnym záujemcom zlepšovať Slovensko, na webe tak nájdeš pracovné ponuky od charakterných firiem, aj ponuky stáže a práce s pozitívnym dopadom na Slovensko. GROWNi takisto zatraktívňuje a zviditeľňuje príležitosti v štátnej a verejnej sfére.

Pozri si aktuálne ponuky stáží a využi leto zmysluplne.

4. Dizajn životopisu

            Ak to pracovná pozícia, o ktorú máš záujem dovoľuje, urob so svojim životopisom niečo originálne. Zapracuj na dizajne, farbách, štýle písma. Samozrejme nie je potrebné to preháňať, všetko má svoje medze a je potrebné ich odhadnúť. Pri štýloch písma sa odporúča napríklad skombinovať maximálne dva druhy písma. Je tiež vhodné, aby tvoj životopis nepresiahol rozsah dvoch strán formátu A4, najvhodnejšie je, ak je životopis rozsahu jednej strany formátu A4. Posledný tip je možno pre väčšinu známy – vhodný dojem urobí, ak svoj životopis zašleš ako dokument formátu PDF.

            Dve zaujímavosti, ktoré môžu slúžiť ako pomôcky na záver – je 89% zvýšená pravdepodobnosť získania pohovoru pri životopisoch odoslaných medzi 6 až 10 ráno. Takisto je o 65% zvýšená pravdepodobnosť získania pohovoru, ak životopisom na ponuku práce reaguješ do 1 až 4 dní od jej zverejnenia.

Bonus

Nájdi si mentora, ktorý ti so životopisom pomôže. Nájdeš ich pokope tu: Mentori, ktorí ti pomôžu so životopisom

Veľa šťastia k získaniu novej práce či stáže!

Marianna Vernarská