Preskočiť na obsah

GROWNi nielen hovorí o dôležitosti podpory mladých ľudí, ale aj dáva príležitosti na rozvoj a do svojho tímu prijalo viacerých stážistov

Stáž predstavuje prácu študentov pre spoločnosť alebo organizáciu, na získanie skúseností s určitou pracovnou činnosťou. V blogu si môžete prečítať rozhovor s tromi z nich. Každý jeden je v GROWNi už dlhší čas, každý z nich má inú pracovnú pozíciu. Maťka je v rámci svojej stáže na pozícií marketingu a komunikácie, Marco je developer a Andrej je projektový koordinátor.

Ako dlho stáž trvala a kde si našla/našiel informácie o stáži?

Maťka: Stáž trvala od januára 2021 a trvá doteraz, iniciovala som ju sama. Keďže som bola s neziskovou organizáciou LEAF v spojení už predtým, bola to moja prvá možnosť ktorú som zvažovala a skúsila som. Poslala som email, prešla pohovorom a vyšlo to.

Marco: V polovici júla to budú dva roky. Na stáž som sa dostal úplnou náhodou. Už predtým som bol v kontakte s neziskovou organizáciou LEAF. Kontaktoval som ich s cieľom riešiť umelú inteligenciu. Zisťoval som, či by ma vedeli prepojiť s niekým, kto by mi s tým pomohol. Bol som odkázaný na človeka, ktorý ma doviedol ku GROWNi. Navrhol mi, aby som vyskúšal programovať na GROWNi, aby som pochopil celý proces týkajúci sa programovania a celkovo ako funguje produktový manažment a práca v tíme.

Andrej: Už to budú skoro dva roky. Bol som oslovený na pomoc pri práci s jedným projektom v rámci LEAF a súhlasil som. Následne som prešiel celým procesom pohovorov a bol som prijatý.

Prečo si sa na stáž prihlásila/prihlásil? Čo ťa k tomu viedlo?

Maťka: Dôvodom na začatie stáže bolo moje štúdium. Študujem medzinárodný predaj a marketing a bolo potrebné, aby som si našla stáž vo svojom odbore. Tiež som praktický človek a nebaví ma len sedieť v škole.

Marco: Spočiatku sa hovorilo o používaní umelej inteligencii, v rámci GROWNi, ktorá ma zaujímala. Vyvinulo sa z toho niečo úplne iné, ako som očakával. Nakoniec pracujem ako programátor na vývoji celej platformy GROWNi. Myslel som si, že budem v GROWNi iba chvíľu, aby som sa niečo naučil, ale nakoniec ten smer, ktorému sa venujem aktuálne v GROWNi predstavuje pre mňa podstatu, v ktorej som sa našiel.

Andrej: Bol som oslovený na zaujímavý projekt, takisto som si chcel v lete zarobiť a získať nejaké pracovné skúsenosti. Čiže vlastne išlo o kombináciu zvedavosti, príležitosti a nadchnutia pre projekt

Čo bolo náplňou tvojej stáže?

Maťka: Keďže študujem marketing, tak som sa hneď dostala do tejto oblasti a začala som sa venovať komunikácii. Práve sme rozbiehali platformu GROWNi, čiže bolo treba pomôcť hlavne so sociálnymi sieťami, robili sme stránku pre študentov. To bol vlastne taký môj prvý projekt, na ktorom som mohla hneď v prvých týždňoch pracovať.  

Marko: Mojou úlohou počas stáže je dať príležitosť ľuďom prepojiť sa, či už s lektormi alebo dobrovoľníkmi. Medzi moje úlohy patrí tiež sprístupniť vzdelávanie pomocou platformy, na ktorej je vykonávané.

Andrej: Počas svojej práce som sa zaoberal viacerými činnosťami. Začal som v podstate s tým, že som dostal za úlohu zmapovať zaujímavých Slovákov a Slovenky pôsobiacich v zahraničí. Mal som vytvoriť zoznam ľudí naprieč sektormi, štátmi a pozíciami. V rámci LEAF sa paralelne rozvíjalo GROWNi a my sme tvorili určité produkty ako mentoring, neskôr pribudli pracovné skupiny a dobrovoľnícke projekty. Niekedy v januári 2021 sme dospeli do bodu, kedy sme vedeli náš projekt ponúkať ako produkt Slovákom žijúcim v zahraničí, mojou úlohou bolo aj kontaktovanie týchto Slovákov. Zúčastnil som sa aj na diskusiách so štátnou správou, čo bolo veľmi zaujímavé.

Čo si od stáže očakávala/očakával a aká bola realita?

Maťka: Pri hľadaní mojej stáže som sa chcela dostať do nejakého tímu, kde sa budem môcť učiť, kde budem môct nazrieť do interných procesov. Medzi prvými očakávaniami bolo dostať sa do komunity ľudí, ktorí sú skúsení a dajú mi veľký rozhľad. Tiež som hľadala niečo, čo bude spadať pod marketing. Očakávania sa mi určite splnili. V GROWNi som stretla úplne úžasný tím. Dostala som sa do tímu, ktorý mal skúsenosti na veľmi vysokej úrovni a spôsob akým sa dejú veci v GROWNi je veľmi profesionálny, čiže ja som našla viac ako som vôbec očakávala.

Marco: Očakával som, že budem vypomáhať zo začiatku pri nejakých veciach, dopĺňať alebo pracovať na jednoduchších veciach a tiež, že budem programovať, kódiť. Počas mojej stáže som však aj porozumel problematike programovania ako takého, porozumel som produktu, ako vydávať spätnú väzbu na produkt a ako pracovať s koncovými užívateľmi pre daný produkt. Stretol som sa s fungovaním vývoja produktu, s fungovaním platformy, s fungovaním práce v tíme a podobne. Naučil som sa podstatné soft skills a tiež hard skills, ktoré môžem v budúcnosti v profesionálnej kariére použiť.

Andrej: Pred začiatkom mojej práce som mal nesprávny pocit, že veď ja vlastne nemám žiadne pracovné skúsenosti, čo tu vlastne robím? Vďaka pomoci výborných kolegýň a kolegov som zistil, že viem byť užitočný.    

Si aktuálne ešte len na strednej škole a zvažuješ či je pre teba vhodná stáž? Určite áno! Poď si vybrať z týchto ponúk:

Čo ti stáž priniesla? Priniesla ti nejaký osobnostný/kariérny rozvoj?

Maťka: Určite áno, v oboch smeroch. Čo sa týka toho kariérneho, tak veľmi hodnotné bolo už len implementovať naučené veci v škole reálne do praxe a overiť si, či tomu skutočne rozumiem a dokážem ich použiť. Naučila som sa veľmi veľa, teraz viem porovnať svoje vedomosti s mojimi spolužiakmi. S mnohými vecami sa oni ani nestretli a ja môžem vďaka GROWNi s nimi pracovať. Pri osobnostnom rozvoji vidím veľký rozdiel už len pri práci v tíme, kde veci musia fungovať, dáva sa dôraz na kvalitu a nemôže sa odovzdávať polovičná práca.

Marco: Kariérny rozvoj mi stáž priniesla jednoznačne, osobnostný tiež. Celá stáž mi zo začiatku ukázala smer, na ktorý sa asi chcem zamerať. V úvode som viac menej váhal, čo budem robiť a čo by som robiť chcel, ale táto stáž mi ukázala akým smerom sa zaoberať, na čom pracovať a v čom sa špecializovať.

Andrej: Práca mi priniesla veľmi veľa. Ľudia v LEAF sú veľmi kompetentní a schopní a zároveň sú ľudskí, láskaví a štedrí. Odkedy som v LEAF, mal som mnoho koučingov, od projektového manažmentu po riadenie organizácie. Videl som plánovať víziu alebo stratégiu organizácie na celý rok. Považujem to sa skúsenosti na nezaplatenie. Tím v LEAF a GROWNi je fantastický a ja som sa to snažil jednoducho nasávať. Dôležitým prínosom sú aj všetky kontakty, ktoré som mohol nazbierať. V podstate moju súčasnú prácu mám vďaka takýmto kontaktom.  

Je možné, že budeš v budúcnosti pokračovať pracovne v tom, čo si absolvovala/absolvoval na stáži?

Maťka: Áno, marketing ma baví. S marketingom je možné veľmi veľa spraviť a dokážem s ním efektívnejšie pracovať. Čo sa mi tiež veľmi páči je projektový manažment a to si znovu veľmi cením na mojej stáži, že nie je iba o marketingu, nedostávam len presné zadania , ale vždy príde aj nejaká úloha, na ktorú je potrebné pozerať sa aj z projektového hľadiska a zorganizovať si podľa toho veci.

Marco: Jednoznačne, určite.

Andrej: Ja naďalej pomáham, čiže v tomto zmysle áno, pokračujem s projektom. Je ale ťažké kategorizovať to, čomu som sa venoval. Moja súčasná práca s tým dá sa povedať nemá nič spoločné, ale všetky skúsenosti a zručnosti, ktoré som si nazbieral si ďalej prenášam.

Odporúčala/odporúčal by si tvoju stáž respektíve stážovanie ako také?

Maťka: Určite áno, podľa mňa človek nemá čo stratiť, aspoň sa veľa o sebe naučí, upevní si, či naozaj chce študovať alebo v budúcnosti robiť to čo robí. Človek sa vďaka stáži stretne v realite s prácou, vyžadujúcou si určité aspekty okolo a určite spozná aj veľa profesionálov v konkrétnej oblasti, ktorí mu vedia veľmi otvoriť rozhľad. Za stážovaním popri škole vidím veľké prínosy.      

Marco: Na 100% určite. Pred stážou som mal skúsenosť s programovaním nejakých web stránok, ale stáž v GROWNi mi priniesla neskutočný progres a otvorila mi dvere do viacerých sfér. Momentálne pracujem ešte v jednej firme, do ktorej neviem, či by som sa dostal, ak by som nemal skúsenosti zo stáže. Začal som rozvíjať aj vlastnú firmu, ktorá sa tiež zaoberá technologickým softvérom, čiže veľmi mi to pomohlo sa odpichnúť a pokračovať tým smerom, ktorý som mal vždy za cieľ.

Andrej: Áno, z celého srdca áno a všetkým študentom, ktorí majú nejaký čas nazvyš. Veľmi odporúčam pracovať popri škole, povedal by som len nech sa ľudia neboja hlásiť na tie pozície, aj keď nemajú pocit, že by spĺňali kritéria, ale keď ukážu iniciatívu, entuziazmus a chuť sa učiť veľakrát im to otvorí dvere, ktoré považujú za zatvorené.

Zaujali ťa tieto príbehy? Poď si aj ty vybrať svoju stáž a naštartuj svoju kariéru. Všetky stáže z rôznych oblastí nájdeš tu: STÁŽE