Preskočiť na obsah

Bezplatné online nástroje pre rast neziskovej organizácie

Online nástroje

V dnešnej digitálnej dobe je dôležité, aby organizácie mali prístup k správnym online nástrojom, ktoré im umožnia rásť a dosahovať svoje ciele. Toto je obzvlášť dôležité pre neziskové organizácie, ktoré často pracujú s obmedzenými zdrojmi.

Dobrou správou je, že mnohé platené verzie online nástrojov môžu neziskové organizácie získať bezplatne, alebo za veľmi výhodných podmienok. Poskytovatelia nástrojov si vážia prácu týchto organizácií a ponúkajú im bezplatné licencie na obmedzené obdobie alebo dokonca na neurčito.

Ako nezisková organizácia máte niekoľko možností, ako sa dostať k týmto licenciám:

  • Špecializované platformy ako Techsoup sú určené na podporu mimovládnych organizácií a ponúkajú prístup k rôznym nástrojom za zvýhodnené podmienky.
  • Webové stránky poskytovateľov nástrojov často obsahujú informácie o zľavách alebo bezplatných licenciách pre neziskové organizácie, ktoré nájdete v sekciách ako FAQ, Pricing alebo Blog.
  • Vyhľadávanie cez Google pomocou fráz ako „(NÁZOV NÁSTROJA/OBLASŤ) free for nonprofit“. Napríklad: „Slack free for nonprofit“, alebo „CRM tools free for nonprofit“.
  • Napísanie emailu poskytovateľovi s otázkou, či podporujú neziskové organizácie zľavou alebo majú špeciálny program pre neziskové organizácie.

Predtým, než sa rozhodnete požiadať o niektorý z týchto nástrojov, pripravte si potrebné dokumenty, ktoré poskytovatelia online nástrojov pred poskytnutím licencie požadujú:

  • Oskenované stanovy vašej organizácie, schválené príslušným štátnym orgánom.
  • Krátke predstavenie vašej organizácie v anglickom jazyku, kde uvediete, kto ste, odkiaľ pochádzate, čomu sa venujete a ako by vám daný nástroj pomohol.

TECHSOUP platforma na podporu mimovládnych organizácií

Stránka programu TechSoup Slovensko je súčasťou celosvetového programu darov a zliav moderných technológií TechSoup, prostredníctvom ktorého skupina firemných darcov daruje technologické produkty charitatívnym, neziskovým a mimovládnym organizáciám na celom svete.

Google pre neziskové organizácie

Program Google pre neziskové organizácie umožňuje neziskovým organizáciám efektívnejšie spolupracovať pomocou inteligentných a zabezpečených firemných aplikácií, ako sú Gmail, Dokumenty, Kalendár, Disk a Google Meet. Okrem Workspace je k dispozícii YouTube pre neziskové organizácie a Google Ads Grant v hodnote 10 000 USD mesačne pre textovú reklamu na Google.

Microsoft pre neziskové organizácie

Obdobné služby ako od spoločnosti Google. V rámci programu Microsoft pre neziskové organizácie je možné získať Microsoft 365, Azure (grant v hodnote 2000 USD ročne), Dynamics 365 a ďalšie služby.

Amazon Web Services pre neziskové organizácie

Amazon poskytuje pre neziskové organizácie cloudové služby, Kreditný program spoločnosti Amazon Web Services (AWS) poskytuje propagačné kredity AWS oprávneným neziskovým organizáciám na využitie cloudových služieb AWS.

TIP:
Potrebovali by ste pomôcť s nastavením online nástrojov, alebo s ich výberom? Požiadajte o to dobrovoľníka, alebo mentora, ktorí majú v tomto smere bohaté vedomosti.

Spolupráca, CRM a Riadenie projektov

Pre zefektívnenie a sprehľadnenie komunikácie v tíme dobre poslúži Slack, ktorý neziskovky môžu získať bezplatne až pre 250 členov.

Na riadenie projektov, komunikáciu v tíme a ako CRM nástroj je Monday.com. Neziskovky získavajú bezplatne 10 miest a na ďalšie miesta zľavu 70%.

Veľmi robustným CRM systémom je Salesforce, ktorý neziskovkám poskytuje bezplatne 10 licencií a na výber je z dvoch programov Salesforce Nonprofit Cloud alebo Sales/Service Cloud licenses, záleží na moducloch.

Pre tých, ktorí hľadajú jednoduchší CRM systém, tak existujucicm riešením je online nástroj od Engagebay. Neziskovky ho získavajú bezplatne pre 10 užívateľov.

Analytické nástroje

Ako prvá, ktorí napadne každému je Google Analytics. Bezplatný analytický nástroj, ktorý dokáže analyzovať okrem webu aj aplikácie. Jeho používanie je bezplatné, avšak vyžaduje si technické zručnosti na jeho zavedenie a ďalšie nastavenia. Ak potrebujete pomoc s nastavením Google Analytics, alebo pomôcť s niečim iným, požiadajte o pomoc dobrovoľníka na GROWNi.

Ďalším bezplatným nástrojom pre neziskovky an analyzovanie správania užívateľov na webe je Hotjar. Online nástroj, ktorý dokáže generovať heat maps podľa ktorých viete vyhodnotiť, správanie užívateľov na webe – kam užívatelia na webe najčastejšie klikajú, kde neklikajú, pokiaľ rolujú, a ďalšie.

Hľadanie dobrovoľníkov, expertov, zamestnancov a rozvojových príležitostí

Dobrovoľníci na GROWNi
Databáza dobrovoľníkov na online platforme GROWNi

Neziskové organizácie nedokážu fungovať bez správnych ľudí a na svoju činnosť potrebujú dobrovoľníkov, mentorov v podobe expertov na riešenie kľúčových problémov, alebo aj zamestnancov. Online platforma GROWNi umožňuje bezplatne nájsť všetky uvedené služby pre neziskové organizácie. Navyše, na GROWNi nájdete príležitosti na rozvoj organizácie a jej tímu.

Dizajn

Ktorýkoľvek z uvedených nástrojov si zvolíte, budete spokojní. Canva má však v jednom naviac – má v sebe zakomponované AI nástroje, ktoré Vám dokážu zjednodušiť každodenú prácu.
Adobe Express, Canva, Vista Create.

Ak hľadáte bezplatné fotografie, ktoré môžete používať v online alebo offline priestore, pozrite si Pexels.

Fakturácia a Platobná brána

Pre fakturáciu môže byť vhodný cloudový systém FLOWii, ktorý umožňuje bezplatné vytváranie a evidenciu faktúr. Pre neziskovky majú 50% zľavu na všetky ostatné predplatné balíky.

Ak ste nezisková organizácia, charita alebo nadácia a pri výkone svojich aktivít potrebujete platobnú bránu, TrustPay vám ju ponúkne úplne bez poplatkov na neobmedzené časové obdobie.

Hľadáte inú platobnú bránu? K dispozícii sa zvýhodnených podmienok je aj Stripe, alebo napríklad PayPal.

Práca s obsahom

Tieto nástroje nie sú zadarmo, ale neziskové organizácie môžu požiadať o zľavy. Hoci sú spojené s určitými poplatkami, môžu vám ušetriť veľa času, ktorý môžete využiť na iné aktivity v organizácii.

Na tvorbu a spracovanie videí – VEED

Generovanie automatických titulkov do videa – Captions.ai

Správa, a plánovanie obsahu na sociálnych sieťach – Kontentino

Uvažujete začať s podcastom. S nástrojom Descript Vám to pôjde oveľa jednoduchšie a neziskovky môžu získať zvýhodnené predplatné len za 5 USD mesačne. Na úpravu audio nahrávky môžete použiť bezplatný nástroj Audacity.

AI nástroje

Prevádzanie textu na reálny hlas. Perfektne funguje v slovenskom jazyku – elevenlabs.

Canva – tvorba dizajnu s využitím AI v rámci modulu Magic Design.

ChatGPT, Gemini – tieto nástroje môžu neziskovým organizáciám pomôcť v rôznych oblastiach, ako sú komunikácia s verejnosťou, tvorba obsahu, a podpora fundraisingových aktivít. Uľahčuje prácu pri písaní textov, správe sociálnych médií, a analýze dát, čím šetrí čas a zdroje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *