Preskočiť na obsah

5 dôvodov, ktoré ťa nakopnú k dobrovoľníctvu

4 min. čítania

Aj ty máš niekedy pocit, že ti v živote niečo chýba? 

Práca je síce super, kariérny rast je nastavený, osobnostne to tiež ide správnym smerom, no ty stále hľadáš nejaký hlbší zmysel? 

A čo tak vyskúšať dobrovoľníctvo, hm?

Takto „z prvej“ to znie ako nezištná výpomoc, a v podstate to inak ani nie je. Skrýva sa za tým však ešte oveľa viac. 

Ponúkame ti nasledujúcich päť argumentov, prečo by si sa mal/-a zapojiť do dobrovoľníckeho projektu:

  1. Nájdeš priestor na sebarealizáciu

Dobrovoľníci sú súčasťou tímu, ktorý rieši zaujímavé a zmysluplné aktivity, ku ktorým by sa možno za normálnych okolností, alebo v práci nedostali. 

Majú možnosť odovzdávať svoje know- how, resp. svoje vedomosti a skilly niekomu, kto to skutočne potrebuje a veľakrát aj niekomu, kto si takúto expertnú pomoc aktuálne nemôže dovoliť. 

Nemáme na mysli len neziskovky, či začínajúce startupy, ale i rôzne už rozbehnuté projekty, projekty jednotlivcov, školy či verejné inštitúcie. Možnosti sú naozaj široké.

Tak prečo nespraviť svet lepším aj takýmto spôsobom?

2. Vystúp zo svojej bubliny a využi svoje know- how pre dobrú vec

Máš kopu teoretických vedomostí no chýba ti prax? Alebo chceš množstvo svojich znalostí využiť na dobrú vec?

Si tu správne! 

Jednou z možností ako vyskúšať, či tvoja teória naozaj funguje, je aplikovať ju rovno v akcii.

Rovnako uvažuje aj Zuzana Tóthová, ktorá je aktuálne študentkou, a už počas štúdia sa obzerá po príležitosti, ako nachytať čo najviac skúseností.

„Pre dobrovoľníctvo som sa rozhodla aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s pandémiou, ale aj preto, že ako študentka nie som úplne odkázaná na príjem z pracovnej činnosti. Prioritou bolo pre mňa získať čo najviac skúseností v oblasti marketingu, ktorému sa chcem v budúcnosti venovať. Cez platformu GROWNi, ktorú už dobre poznám, som si preto cielene hľadala dobrovoľnícke príležitosti v tejto oblasti. Vyhral u mňa dobrovoľnícky projekt od neziskovky Impact Games. Oslovilo ma najmä ich poslanie a samotný produkt. Už predtým som mala možnosť stážovať v jednom rozbehnutom startupe, ale pracovať pre organizáciu, kde sú, obrazne povedané, dvaja ľudia, je úplne iná káva. Pre mňa je to skvelá príležitosť veľa sa naučiť, do všetkého vidieť a na všetkom sa podieľať. Tak sa toho naučím najviac.“

3. Získaj nové skúsenosti zo zaujímavých oblastí

Ďalší super point, prečo sa dať na dobrovoľníctvo, sú zaujímavé možnosti vzdelávania, ku ktorým sa možno v práci alebo v škole nedostaneš. 

Zuzana prezradila, že počas svojho pôsobenia v Impact Games už stihla absolvovať okrem školenia aj meetingy spoločného plánovania a vytvárania marketingovej a komunikačnej stratégie, čo ju vedomostne posunulo naozaj ďaleko. 

Aby sme však použili jej slová: „Impact Games je organizáciou, ktorá je na trhu len krátko a neustále sa vyvíja. Veľa vecí sa rieši za pochodu, čo je pre mňa super príležitosť byť toho súčasťou, neustále sa učiť nové veci a makať na sebe.“

4. Networkuj

Dobrovoľníci pri svojej práci prichádzajú do kontaktu s množstvom kolegov naprieč celou organizáciou, spoznávajú sa s ľuďmi z rovnakej oblasti, a získajú tak nielen nových priateľov, ale i nové pracovné kontakty. Čelia zaujímavým situáciám a výzvam, kedy sú nútení vystúpiť zo svojej bubliny a robiť veci, ktoré napríklad predtým nikdy neskúšali.

Nás zaujímalo, s akými výzvami sa počas svojho dobrovoľníčenia stretla Zuzana.

„Keďže väčšina mojich aktivít v Impact Games prebieha online, najväčšou výzvou pre mňa bolo ustriehnuť si svoje pracovné nasadenie a pracovať na svojej disciplíne. Sama si určujem čas, ktorý tomu venujem a snažím sa ho využívať čo najefektívnejšie bez zbytočnej prokrastinácie. 

Na začiatku bolo pre mňa výzvou aj samotné tvorenie contentu na social media. Je to naozaj iné, keď píšete status na svoj profil a iné, keď riešite komunikáciu pre niekoho iného. Dôležité je zžiť sa s ich hodnotami, víziou, cieľmi a poslaním a postupne to už pôjde samo.“

5. Pracuj online priamo z gauča alebo domácej pracovne

Veľkým plusom viacerých dobrovoľníckych projektov je možnosť pracovať online. 

Všetky meetingy sa dajú absolvovať cez Skype alebo Zoom, všetky výstupy poslať e-mailom, aktuálne témy odkomunikovať cez Slack, WhatsApp, čokoľvek… 

Ešteže tie teambuildingové akcie ostávajú nezmenené 😊

„Rozhodujúce bolo pre mňa aj to, že nemusím za prácou nikam cestovať, a môžem v podstate robiť odkiaľkoľvek. Jediné, čo na to potrebujem je dobrá wifi a notebook.“, prezradila Zuzana. 

Tak čo, ešte stále rozmýšľaš, či sa dáš na dobrovoľníctvo? Alebo sme ťa už dostatočne namotali a skúsiš to s nami? 

Je to, čo ti chýba, túžba robiť svet lepším, odovzdávať svoje know-how, pomáhať tam, kde je to potrebné?

Alebo túžiš spoznať nových ľudí, zažiť nové veci, situácie a výzvy?

Túžiš po nových vedomostiach, skúsenostiach, či potrebuješ svoje teoretické vedomosti pretaviť do praxe?

Super! Vyber si niektorý z našich namakaných dobrovoľníckych projektov a začni trebárs aj hneď 😊

Obrázok, na ktorom je text

Automaticky generovaný popis

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *